Putin isi gaseste aliati in Europa. Cipru permite navelor de razboi rusesti sa stationeze in porturile sale, in schimbul unor acorduri de finantare
Ciprul a semnat miercuri un acord militar cu Rusia prin care navele rusesti de razboi primesc acces in porturile acestui stat membru al Uniunii Europene (UE) ce gazduieste deja baze militare britanice, in contextul celei mai grave crize dintre Occident si Moscova de la Razboiul Rece, relateaza AP, preluata de Mediafax.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, in urma unei intalniri cu presedintele cipriot Nicos Anastasiades ca acordul priveste in principal navele din cadrul Marinei ruse implicate in operatiuni internationale de lupta impotriva terorismului si pirateriei. Cooperarea militara dintre Rusia si Cipru nu este indreptata impotriva vreunui tert, a adaugat el.
"Legaturile noastre de prietenie nu sunt indreptate impotriva nimanui", a subliniat Putin."Nu cred ca ar trebui sa provoace ingrijorari undeva. Rusia a obtinut permisiunea ca navele Marinei sale sa foloseasca porturile din intreaga lume pentru a se realimenta si a fi supuse unor operatiuni de mentenanta, acorduri care permit Moscovei sa-si extinda prezenta militara la nivel global", a adaugat el.
Nave rusesti au efectuat deja escale la Limassol.
Potrivit Cyprus Mail, Moscova si Nicosia au semnat opt acorduri bilaterale si doua memorandumuri - unul cu Banca centrala a Rusiei si unul in domeniul investitiilor.
Anastasiades, aflat intr-o vizita oficiala in capitala rusa, a subliniat ca Nicosia sustine un dialog constructiv cu Rusia si insistat asupra hotararii Guvernului de a actiona in vederea "restaurarii cooperarii strategice" dintre Moscova si Bruxelles.
La randul sau, Putin a reiterat angajamentul Rusiei fata de solutionarea "cuprinzatoare si justa" a conflictului dintre cipriotii greci si cipriotii turci in conformitate cu rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.
Cipru, singura tara din zona euro care a confiscat din depozite, pentru a evita falimentul
Cipru a dat frisoane Europei in 2013, cand a fost la un pas de a intra in incapacitate de plata si, implicit, de a parasi zona euro, determinand UE sa acorde un ajutor de urgenta de 10 miliarde de euro, in schimbul reformarii sistemului bancar.
Cipru a devenit, astfel, primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare si a restrictionat tranzactiile financiare pentru a evita prabusirea sistemului financiar. Autoritatile cipriote au introdus, totodata, restrictii la transferurile de bani si retragerile de numerar.
In schimbul pachetului de 10 mld. de euro de la UE si FMI, statul cipriot a trebuit sa restructureze Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii, si sa lichideze Laiki Bank, penstru a evita astfel colapsul financiar si intraera in faliment.
Presedintele cipriot a sustinut ulterior ca guvernele din zona euro pentru ca "au facut experimente" in Cipru. Nicos Anastasiades a acuzat partenerii din zona euro ca au avut "pretentii fara precedent, fortand Ciprul sa devina un experiment".
"Nu avem nicio intentie sa plecam din zona euro. Sub nicio forma nu vom experimenta cu viitorul tarii noastre", a declarat presedintele.
Mai multe despre:
#Cipru#Vladimir Putin
Pe acelasi subiect: