"Combinatia de sanctiuni americane si internationale in domeniile comercial si financiar a avut un efect negativ asupra economiei iraniene si a perspectivelor sale viitoare", conchide raportul elaborat de catre un organism de audit al Congresului american, insarcinat cu controlul asupra conturilor publice (GAO). 

Studiul apare in in contextul in care marile puteri din cadrul grupului 5+1 (cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si China - plus Germania) si Iranul au purtat marti, in Kazakhstan, prima zi de negocieri cu privire la programul nuclear iranian. Discutiile continua miercuri. 

Iranul se afla sub incidenta unor sanctiuni care vizeaza sa determine regimul lui Mahmud Ahmadinejad sa renunte la programul sau nuclear. Teheranul refuza sa intrerupa activitatile de imbogatire a uraniului, dand asigurari ca este vorba despre un program nuclear civil. 

Dupa o consolidare a sanctiunilor, in urma cu trei ani, "exporturile de petrol iranian au scazut cu 18% intre 2010 si 2012 in timp ce cele ale unor state comparabile au crescut cu 50%", noteaza GAO.  Capacitatea Iranului de a vinde petrol in strainatate a fost redusa puternic, la fel ca si accesul sau la numeroase banci si institutii financiare. 

Moneda sa s-a depreciat puternic, crescand inflatia in tara pana la 27% la sfarsitul lui 2012, potrivit studiului. Rata somajului ar urma sa oscileze intre 15- 16,6% in urmatorii ani. 

Bazandu-se intre altele de datele furnizate de Fondul Monetar International, GAO subliniaza ca PIB-ul iranian a scazut cu 1,4% in 2012 si citeaza IHS Global Insight care prevede o noua contractare de 1,3% in 2013. 

Conform IHS Global Insight, adauga GAO, sanctiunile "vor impinge, fara indoiala, economia iraniana in recesiune".