"Iranul continua sa sustina Siria, deschizand o linie de credit de un miliard de dolari, pentru a finanta importarea de diferite produse, precum si o alta linie de credit de trei miliarde de dolari pentru a finanta nevoile tarii, in petrol si produse derivate", a declarat Adib Mayale, citat luni de cotidianul guvernamental Techrin. 

"De asemenea vom actiona pentru acordarea de catre partea iraniana catre Siria a unui alt (credit), in valoare de trei miliarde de dolari", a adaugat acesta.

In ianuarie 2013, agentia oficiala Sana a anuntat "parafarea de catre cele doua tari aliate a unui acord asupra deschiderii de catre Iran a unei linii de credit de un miliard de dolari", in cursul unei vizite in Iran a fostului premier sirian Wael al-Halaqi.

Informatii care nu au putut fi verificate au anuntat, in repetate randuri, imprumuturi secrete din parte Teheranului catre Damasc, ale carui rezerve de valuta sunt aproape epuizate, de la inceputul revoltei populare impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, in martie 2011. 

Mayale a anuntat interventia bancii centrale pe piata valutara, pentru a apara lira siriana impotriva speculatorilor, asigurand valuta necesara importului de materii prime pentru industrie. 

Lira siriana si-a pierdut peste trei sferturi din valoare, de la inceputul crizei. Un dolar valoreaza 150 LS, in comparatie cu 50, in martie 2011.