In privinta acordurilor comerciale internationale, programul afirma ca "presedintele Trump doreste sa renegocieze NAFTA. Daca partenerii nostri refuza o negociere care sa le aduca muncitorilor americani un acord echitabil, atunci presedintele va avertiza ca Statele Unite intentioneaza sa paraseasca NAFTA", precizeaza textul publicat pe site-ul Casei Albe.

NAFTA, intrat in vigoare in 1994, asigura Statelor Unite, Canadei si Mexicului o vasta zona de liber schimb. Acordul face parte dintre tintele privilegiate ale lui Donald Trump care il acuza ca a incurajat exodul locurilor de munca ale muncitorilor americani spre Mexic.

Potrivit prevederilor tratatului, una dintre parti poate notifica celorlalti intentia de a parasi acordul, deschizand astfel o perioada de 180 de zile pentru a demara noi negocieri. Daca nu se incheie niciun acord nou, cel vechi este atunci dizolvat.

Cotidianul canadian Globe and Mail a scris miercuri ca secretarul american desemnat pentru Comert, Wilbur Ross, va trimite o scrisoare de notificare guvernelor Canadei si Mexicului pentru a renegocia acest acord, in zilele imediat urmatoare investiturii lui Donald Trump, care a avut loc vineri.

De asemenea, Casa Alba a anuntat intentia Statelor Unite de a se retrage din Tratatului de Liber Schimb Transpacific (TPP), negociat de curand intre administratia fostului presedinte american Barack Obama si 11 tari din regiunea Asia-Pacific (fara China), dar neratificat de Congresul SUA.