Comentariile reprezinta prima confirmare din partea unui oficial european ca organismele UE se pregatesc pentru eventuala iesire a Greciei din zona euro, scrie Mediafax.

Zvonurile si speculatiile privind acest scenariu au inundat presa internationala, pe fondul impasului politic care ameninta sa impinga statul elen in afara blocului monetar.

"Acum un an si jumatate, ar fi existat pericolul unui efect de domino. Astazi insa exista atat in cadrul BCE cat si la CE servicii care lucreaza la scenarii de urgenta, in caz ca Grecia nu va reusi sa ramana in zona euro", a afirmat De Gucht pentru ziarul belgian Der Standaard, preluat de Reuters.

Declaratiile lui Karel de Gucht au fost contrazise, insa, de vicepresedintele CE, Oli Rehn, responsabil cu portofoliul afacerilor economice si monetare, care a spus ca nu exista in lucru un scenariu privind iesirea Greciei din zona euro.

"Karel De Gucht este responsabil cu comertul. Eu sunt responsabil pentru afaceri economice si monetare si in relatiile cu Banca Centrala Europeana. Nu lucram la un scenariu privind iesirea Greciei. Lucram pe bazele unui scenariu de mentinere a Greciei. Nu comentam chestiuni speculative", a spus Oli Rehn, citat intr-o precizare scrisa transmisa de Comisia Europeana.

Grecia a programat pentru jumatatea lunii iunie o noua runda de alegeri anticipate, dupa ce scrutinul din 6 mai nu a dat coalitie de guvernare. Scorurile ridicate obtinute de formatiuni politice care se opun masurilor de austeritate convenite cu UE, FMI si BCE au impiedicat formarea unui guvern.