Astfel, ambele contracte de referinţă, Brent şi WTI, au înregistrat cele mai mari creşteri trimestriale din ultimii aproape zece ani, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Preţul petrolului Brent, cu livrare în iunie, a avansat luni cu 1,49 dolari, respectiv cu 2,2%, la 69,07 dolari pe baril, după ce a atins 69,12 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel după luna noiembrie. În perioada ianuarie-martie, cotaţia petrolului Brent a avansat cu 27%.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă la bursa din New York, a crescut cu 1,45 dolari, respectiv 2,45%, la 61,59 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape cinci luni, de 61,64 dolari pe baril. Petrolul WTI a consemnat o creştere a preţului de 32% în primul trimestru.

Creşterea cotaţiilor a fost determinată de datele pozitive referitoare la industria prelucrătoare din China şi Statele Unite, cele mai mari două economii ale lumii.

În plus, Statele Unite şi China au anunţat că au făcut progrese în negocierile comerciale încheiate vineri la Beijing, iar Washingtonul a anunţat că negocierile su fost ”oneste şi constructive”.

Consiliul de Stat al Chinei a anunţat că va continua să suspende introducerea unor tarife suplimentate pentru vehiculle şi componentele importate din Statele Unite, în semn de bună-credinţă în urma deciziei SUA de amânare a majorării tarifelor aplicate importurilor de produse chinezeşti.