Cel mai mare fond suveran din lume, constituit din petrodolari, renunță la investițiile în petrol și gaze
Norvegia
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, care deţine active în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari şi este cel mai mare fond suveran din lume, va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze, a anunţat, vineri, Ministerul norvegian de Finanţe.
La sfârşitul anului 2018, acţiunile companiilor din petrol şi gaze reprezentau 5,9% din investiţiile în acţiuni ale fondului suveran de investiţii al Norvegiei, scrie Agerpres.
Acest fond deţine participaţii în valoare de aproximativ 37 miliarde la o serie de companii importante din sectorul petrolului şi gazelor naturale, precum 2,45% din acţiunile Shell, 2,31% din acţiunile BP, 2,02% din acţiunile Total, 0,99% din acţiunile Chevron şi 0,94% din acţiunile ExxonMobil.
"Guvernul propune excluderea companiilor clasificate drept companii de explorare şi producţie în sectorul energetic din portofoliul fondului, în ideea de a reduce riscul agregat al preţului petrolului asupra economiei norvegiene", a informat ministerul norvegian de Finanţe.
Obiectivul acestei propuneri este să facă avuţia Guvernului Norvegiei mai puţin vulnerabilă la scăderea preţului petrolului, în condiţiile în care în prezent expunerea fondului suveran pe acţiuni a ajuns la 70% din valoarea fondului, faţă de 60% anterior.
Norvegia este cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală, iar petrolul şi gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturi şi 20% din veniturile statului.
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei colectează veniturile generate din producţia de petrol şi gaze naturale pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare de peste hotare, în beneficiul generaţiilor viitoare.
Având în vedere sumele care sunt în joc, o vânzare a participaţiilor ar dura mai mulţi ani, însă ar fi percepută ca un succes în lupta împotriva încălzirii globale, în momentul în care planeta nu pare să fie în măsură să îşi respecte obiectivele asumate prin Acordul de la Paris.
Decizia autorităţilor de la Oslo va fi cu atât mai importantă cu cât plasamentele Fondului norvegian de investiţii, care deţine echivalentul a 1,4% din capitalizarea bursieră mondială, sunt urmărite cu atenţie şi de către alţi investitori.
Fiecare cetățean al țării deține 200.000 de dolari în fondul suveran
Fondul suveran al Norvegiei, alimentat din banii pe care țara nordică îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol, a atins, în 2017, valoarea de 1 trilion de dolari, pentru prima data de la înființarea lui, în anii ’90. Teoretic, fiecare cetațean al Norvegiei deține aproape 200.000 de dolari.
Înfiițat pentru a gestiona banii preveniți din vânzările de petrol – așa-numiții petrodolari, fondul a depășit 1 trilion de dolari, ca urmare a evoluției dolarului pe piețele internaționale, precum și a creșterii acțiunilor la nivel mondial.
Astfel, teoretic, fiecare din cei 5,3 milioane de cetățeni ai Norvegiei deține 189.000 de dolari în fondul suveran, care ar urma să finanțeze bunăstarea țării atunci când resursele de petrol se vor termina. Până atunci, însă, guvernului îi este permis să retragă doar sume mici, pe care trebuie să le returneze până la sfârșitul anului.
Valoarea fondului a crescut de 13 ori, începând din 2002 și până în prezent. La început, a investit doar în obligațiuni guvernamentale, însă în prezent 65% din deținerile sale sunt actiuni la diverse companii. Acțiunile deținute de fondul suveran norvegian în cele aproape 9.000 de companii reprezintă 1,3% din acțiunile existente în întreaga lume și 2,3% din cele europene.
În 2011, a făcut prima investiție pe piața imobiliară, iar de atunci și-a construit un portofoliu de 30 de miliarde de dolari în acest domeniu, în principal în Europa și SUA. A devenit o voce importantă în multe companii gigant ale lumii, reușind să blocheze anumite decizii în corporații precum Apple sau Facebook.
Pe acelasi subiect: