Prețul petrolului a crescut la cea mai ridicată valoare din acest an, ca urmare a sancțiunilor impuse Venezuelei și a diminuarii producției OPEC
Sonda, gaze naturale, petrol
Preţul barilului de petrol a atins luni cea mai ridicată valoare din acest an, pe fondul diminuării producţiei OPEC şi al sancţiunilor impuse Venezuelei de administraţia americană, transmite Reuters.
Cotaţia futures a barilului de ţiţei Brent a urcat în jurul orei 08.00 GMT până la 63,37 dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată în 2019, după ce, în şedinţa precedentă, a crescut deja cu 3%.
De asemenea, barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a atins şi el cea mai ridicată valoare din acest an la 55,68 dolari per baril, după un avans de 2,73% în şedinţa precedentă.
Limitarea producţiei Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), pe măsură ce ţările membre au început să îşi respecte promisiunile asumate în cadrul unui pact destinat reducerii supra-ofertei, a fost agravată de scăderea numărului de sonde care funcţionează în SUA, precum şi de sancţiunile impuse Venezuelei privind vânzarea de petrol.
Potrivit experţilor, aceste sancţiuni vor limita semnificativ tranzacţiile cu petrol dintre Venezuela şi alte state, fiind similare cu cele impuse anul trecut Iranului.
"În condiţiile în care producţia de petrol a Venezuelei a crescut luna trecută, noile sancţiuni americane ar putea elimina 0,5% până la 1% din oferta mondială de petrol", susţine Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.
De asemenea, analiştii intervievaţi de Reuters susţin că livrările de petrol ale OPEC au înregistrat în luna ianuarie cea mai mare scădere din ultimii doi ani, în paralel cu un declin al producţiei de petrol a Rusiei. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anunţat săptămâna trecută că în luna ianuarie producţia totală de petrol a Rusiei a fost mai redusă cu 50.000 de barili pe zi comparativ cu nivelul din luna octombrie 2018. Simultan, companiile energetice americane au redus numărul de sonde care operează la cel mai mic nivel din ultimele opt luni.
Agenţia de evaluare Fitch a estimat luni că, pe ansamblu, pieţele petroliere au "o perspectivă fundamental optimistă datorită, în principal, reducerilor de producţie introduse de OPEC, precum şi a cererii de petrol, în pofida încetinirii ritmului de creştere economică".
Pe acelasi subiect: