In noiembrie, preturile de consum din Germania au crescut cu 0,5% in termeni anuali.

Datele din Germania, cea mai mare economie europeana, vin dupa scaderi semnificative de preturi in Spania si Cipru si sustin asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa lanseze achizitii mari de obligatiuni guvernamentale, cel mai devreme pe 22 ianuarie, pentru a evita intrarea in deflatie, relateaza MarketWatch.

Biroul Federal de Statistica din Germania a mai anuntat ca preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,1% comparativ cu luna precedenta. Datele au fost calculate conform standardelor europene.

Analisti intervievati de Wall Street Journal anticipau ca preturile de consum din Germania vor creste cu 0,3% fata de luna noiembrie si cu 0,5% in termeni anuali.

In ultimele cateva luni, principalul motiv al incetinirii inflatiei a fost scaderea preturilor energiei.

Preturile de consum din Spania au scazut in decembrie cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in Cipru cu 1,5%.

Datele din Germania sugereaza ca preturile de consum din zona euro au scazut luna trecuta cu 0,1% in termeni anuali, considera Evelyn Herrmann, analist la BNP Paribas, marcand prima evolutie negativa de la sfarsitul lui 2009 si un nivel cu mult sub tinta BCE a unei inflatii de aproape 2%.

Deflatia, un nou pericol pentru zona euro. BCE ar putea incepe tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale

Datele din zona euro urmeaza sa fie publicate miercuri. Presedintele BCE Mario Draghi a afirmat saptamana trecuta, intr-un interviu, ca riscul unui declin prelungit al preturilor, cunoscut sub numele de deflatie, este limitat dar nu poate fi exclus. El a sugerat ca si inflatia prea scazuta poate avea un efect daunator economiei si ca iar BCE trebuie sa actioneze impotriva acestui risc.

"Riscul ca BCE sa nu isi indeplineasca mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor este mai mare fata de acum sase luni. Pregatim tehnic modificarea marimii, vitezei si compozitiei masurilor, la inceputul lui 2015, daca va fi necesar, pentru a reactiona la o lunga perioada de inflatie scazuta. Exista unanimitate in aceasta privinta la nivelul consiliului guvernatorilor", a afirmat Draghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, relateaza Bloomberg.

Membrii consiliului sunt de acord in principiu, dar discutiile legate de necesitatea unor noi masuri de stimulare in acest moment au redeschis divergentele in interiorul consiliul guvernatorilor format acum din 25 de membri, dupa adoptarea euro de catre Lituania, la 1 ianuarie.

Cu inflatia care ar putea deveni negativa in acest an, unii membri au avertizat ca exista pericolul intrarii pe o spirala a deflatiei, in timp ce altii vor sa lase ca masurile deja convenite sa isi faca efectul.

Seful BCE a adaugat ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre intrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor, dar finantarea statelor, interzisa de Tratatul UE, trebuie evitata.

Tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa, este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

Inflatia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub tinta BCE de aproape 2%, provocand temeri ca asteptarile de preturi mici ar putea afecta salariile si investitiile, respectiv perspectivele de crestere economica.

In pofida tuturor problemelor, Draghi exclude posibilitatea destramarii zonei euro.