Potrivit Pacific Investment Management Company (PIMCO), care administreaza PIMCO Total Return Fund, cu active de peste 143 miliarde de dolari, zona euro nu va putea ramane in forma actuala daca guvernele din regiune nu vor ajunge la o decizie privind o colaborare mai stransa, relateaza The Telegraph, preluat de Mediafax.

"Lectia data de istorie este ca acest status quo nu este sustenabil. Nu avem un precedent care sa demonstreze ca acet tip de structura, bazata pe o politica monetara centralizata si o fiscalitate descentralizata, poate sa reziste pe parcursul mai multor decenii", a declarat Andrew Bosomworth, director executiv al PIMCO.

Bosomworth a adaugat ca ascensiunea recenta a partidelor populiste din zona euro, precum Syriza in Grecia, Podemos in Spania si Frontul National in Franta, reflecta nemultumirea crescanda a populatiei in privinta economiei din regiune si a euro.

"Persistenta unei slabe cresteri economice se manifesta printr-o lipsa de sprijin pentru moneda unica europeana, care la randul ei conduce la ascensiunea la putere a partidelor politice care vor retragerea monedei", a spus Bosomworth.

Cu toate acestea, PIMCO nu se asteapta la o schimbare in structura zonei euro in viitorul apropiat, in ciuda problemelor create de situatia din Grecia.

Potrivit lui Bosomworth, zona euro ar avea prea mult de pierdut daca ar forta o iesire a Greciei din regiune. "Intr-un fel, situatia este similara unui razboi atomic. Un atac ar fi atat de dezastruos, incat pur si simplu nu ataci", a spus el.