Pretul petrolului a crescut cu 15%, depasind pragul de 53 de dolari. Saxo Bank: Acordul OPEC este o victorie a economiei asupra politicii
Petrol
Pretul global al petrolului a crescut cu 15%, depasind vineri pragul de 53 de dolari pe baril, dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, miercuri, prima sa reducere a productiei din ultimii opt ani, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Vineri, cotatia barilului de petrol oscila in jurul valorii de 53,50 de dolari, iar atentia pietei se va indrepta acum spre implementarea si impactul deciziei OPEC de a-si reduce productia pentru prima data dupa criza financiara din 2008, urmand ca si alti producatori din afara OPEC sa isi reduca la randul lor productia.
Saptamana trecuta, analistii de la Goldman Sachs au estimat ca daca OPEC va reusi sa ajunga la un acord privind reducerea productiei, pretul la titei ar putea ajunge la 50 de dolari per baril.
In schimb, unii analisti, inclusiv cei de la Morgan Stanley si Macquarie, au avertizat ca pretul la petrol va inregistra o corectie severa daca OPEC nu va reusi sa ajunga la un acord de limitare a productiei, fiind posibil sa coboare pana la 35 de dolari per baril.
Saxo Bank: Acordul OPEC este o victorie a economiei asupra politicii
„In acest moment, avem macar siguranta ca s-a pus o plasa de siguranta sub pragul inferior al pretului petrolului. Intram in faza delicata de aplicare a acordului, in care aceste reduceri trebuie asumate si puse in practica de fiecare stat membru”, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la banca de investitii Saxo Bank, potrivit Mediafax.ro.
In functie de dimensiunea contributiei fiecarui stat membru la acesta reducere, Ole Hansen crede ca va fi o adevarata “lupta” pentru un pret al titeiului peste 54 dolari/baril. Producatorii din SUA sunt gata de atac, ceea ce va pune o oarecare presiune pe cresterea pretului, asta pana cand stocurile la nivel global incep sa scada cu adevarat.
Cu toate acestea, Hansen crede ca echilibrarea pietei se va produce mult mai rapid, in cateva luni, fata de cateva trimestre, cum se credea initial.
„Daca se alatura si Rusia politicii de reducere a productiei, am putea vedea o crestere peste pragul de 54$/baril. Fara Moscova, mi se pare greu de realizat, dar tot cred ca vom avea o stabilizare a pretului undeva peste 45$ si sub 55$. Iranul ramane principalul obstacol, dar s-ar putea sa vedem un acord de “inghetare” in jurul cantitatii de 3,9 milioane de barili/zi, adica aproape de cifra declarata oficial la Teheran. Acordul de la Viena reprezinta o victorie a economiei asupra politicii si totul ramane la latitudinea statelor OPEC de a convinge piata ca aceste angajamente se si pun in aplicare, spre deosebire de eforturile esuate din ultimii ani”, spune analistul.
Miercuri, la Viena, cele 13 state membre ale OPEC au decis sa isi reduca productia cu aproximativ 4,5% sau 1,2 milioane barili pe zi, pana la 32,5 milioane barili pe zi, de la 33,7 milioane barili pe zi in prezent. Potrivit acordului, Arabia Saudita, Irakul, Emiratele Arabe Unite si Kuweitul isi vor reduce cel mai mult productia.
Mai multe despre:
#pretul petrolului#OPEC
Pe acelasi subiect: