Cele sase state din Golf – Arabia Saudita, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar si Emiratele Arabe Unite, au decis in unanimitate sa-si taxeze pentru prima data cetatenii, prin introducerea TVA-ului.

Schimbarea radicala a politicilor fiscale din cele sase state a fost determinata de scaderea masiva a pretului petrolului – aceste state fiind si cei mai mari producatori mondiali de petrol, precum si de cresterea chetuielilor militare, ca urmare a campaniilor de combatere a terorismului din regiune.

In acest context, Arabia Saudita a retras zeci de miliarde de dolari din fondurile sale de investitii la nivel global, in incercarea de a-si acoperi deficitul bugetar.

Pretul petrolului a ajuns aproape de 40 de dolari pe baril in aceasta saptamana, unul dintre cele mai scazute niveluri atinse dupa criza financiara din 2008. In ultimele 18 luni, pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70%.

Pe langa pretul mic al petrolului care i-a golit vistieria, Arabia Saudita a inceput si o campanie militara de sustinere a trupelor anti-guvernamentale din Siria, pe de o parte, si de lupta impotriva gruparilor teroriste din Irak si Yemen, pe de alta parte.

Ca parte a planului de reducere a cheltuielilor bugetare, guvernul de la Riad a decis, luna trecuta, sa-si plateasca functionarii dupa calendarul gregorian, in locul calendarului islamic. Potrivit calendarului islamic, bazat pe ciclul lunar, anul numara 12 luni de cate 29 sau 30 de zile, ceea ce inseamna ca sunt mai putine zile (354/355) decat in calendarul gregorian utilizat in cea mai mare parte a lumii. Totodata, salariile angajatilor din ministere au fost reduse cu 20%.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar proiectul de buget pentru anul 2016 prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari.

Pentru a acoperi acest deficit bugetar, guvernul saudit a inceput sa recurga la activele externe ale regatului si, de asemenea, sa emita obligatiuni pe piata locala. Insa activele externe se vor epuiza in cativa ani, daca actualul ritm de declin se mentine, iar emisiunile de obligatiuni au inceput sa diminueze lichiditatea in sistemul bancar.

Introducerea de taxe este o sursa alternativa de bani la buget pentru statele din Golf, menita sa desprinda economiile si populatia de dependenta de resursele financiare generate de petrol si gaze.

Consiliul a anuntat ca, in urmatorii 3 ani, populatia din cele sase state va plati TVA pentru toate produsele si serviciile, excluse fiind sanatatea, educatia, serviciile sociale si 94 de produse alimentare.

Analistii estimeaza ca imprumuturile suverane ale celor sase state exportatoare de petrol din Golful Persic ar putea sa treaca de 20 de miliarde de dolari in 2016, o schimbare semnificativa fata de perioada anterioara, cand regiunea avea un excedent de fonduri pe care il imprumuta restului lumii.

Toate cele sase state fie au lansat programe de imprumuturi fie intentioneaza sa faca acest lucru, ca raspuns la scaderea pretului petrolului. De asemenea, companiile din zona Golfului sunt asteptate sa se imprumute si ele mai mult de pe pietele externe.