"Sa cascam ochii: euro si Europa sunt pe marginea prapastiei. Pentru a evita naufragiul, alegerea mi se pare simpla: fie statele membre accepta cooperarea economica intarita pe care eu am cerut-o mereu, fie transfera puteri suplimentare catre Uniune. A doua solutie fiind refuzata de cei 27, ramane prima", a sustine Delors.

Cu alte cuvinte, Delors sustine ceea ce spunea nu demult ministrul german al finantelor Wolfgang Schäuble - anume ca statele in dificultate trebuie spijinite, dar pentru asta trebuie sa renunte la o parte din suveranitate. Cum acest lucru a fost refuzat cooperarea stransa ramane singura solutie. Dolores sugereaza insa ca actualii lideri ai UE sunt prea molateci si timorati pentru asta.

Acum in varsta de 86 de ani, Jacques Delors este unul dintre care au pus serios umarul la cladirea zonei euro.

In 1988, sefii de state si de guverne din UE (UE-15 la acea vreme) au incredintat unui comitet (format din guvernatorii bancilor centrale) prezidat de Delors, presedinte al Comisiei Europene la acea vreme, mandatul de a formula propuneri clare pentru realizarea Uniunii Economice si Monetare. Comitetul a propus adoptarea euro in trei etape si asa a fost. In iulie 1990 au fost eliminate restrictiile privind circulatia capitalurilor, moneda unica a fost introdusa "virtual" la 1 ianuarie 1999 si a fost pusa efectiv in circulatie la 1 ianuarie 2002.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.