Tarile membre ale zonei euro au "intentia de neclintit sa pastreze Grecia" in randul lor, a declarat presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, criticand vehement "propaganda" acelora care sustin ipoteza ca Atena sa fie exclusa.

"Posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro nu a fost subiect al dezbaterii, nimeni nu a pledat pentru acest lucru" in timpul serii, a insistat Juncker cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Finante ai celor 17 state membre, la Bruxelles.

"Suntem 17 tari membre coproprietare ale monedei noastre comune, nu imi imaginez nicio secunda ca Grecia va parasi zona euro, este absurd, este vorba doar de propaganda", a adaugat premierul luxemburghez, scrie Mediafax.

"Nu imi place modul in care unii ameninta Grecia zi de zi, nu este o modalitate de a trata prieteni si cetateni ai Uniunii Europene", a mentionat acesta.

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a afirmat recent ca Grecia ar trebui sa aleaga daca vrea sa ramana sau nu in "clubul" euro.

Ministrul german de Finante si candidat la conducerea Eurogrup, Wolfgang Schäuble, a sustinut in momentul sosirii la Bruxelles, un discurs ferm, eliminand orice atenuare a planului de reforme cerut Atenei. "Nu vad ce am mai fi putut noi face in termenii negocierilor cu Grecia", a declarat acesta.

Juncker a mentionat la randul sau ca acest plan nu va fi negociat, evocand posibilitatea unei prelungiri a amanarii punerii in opera.

Trebuie "abordate punctele in ordine: mai intai un Guvern grec, urmand ca acesta sa anunte ca se angajeaza in sustinerea programului convenit", a declarat Juncker, adaugand ca "daca apar circumstante extraordinare, el nu exclude de la inceput faptul ca se poate vorbi de o prelungire a amanarii" de punere in opera a masurilor hotarate.

Presedintele grec, Carolos Papoulias, a propus luni seara formarea unui Guvern de tehnocrati, ultima solutie in tentativa de a evita noi alegeri si de a asigura zona euro. O noua reuniune a liderilor de partid este anuntata pentru marti.

Pe langa Grecia, reuniunea Eurogrup, in urma careia nu a fost anuntata nici o decizie formala, a permis si abordarea problemelor Spaniei, care a anuntat o reforma bancara.

Ministrii celor 17 state au "felicitat masurile anuntate" de Guvernul spaniol in ceea ce priveste sectorul bancar, si i-au cerut acestuia sa "pregateasca garantii suplimentare in caz de necesitate".

Numerosi observatori s-au intrebat daca institutiile bancare, de fapt, vor putea sa faca fata singure acestor noi reguli si daca Madridul nu va avea nevoie de un ajutor pentru recapitalizarea bancilor sale.

Situatia bugetara a Spaniei este dificila, aceasta promitand ca va avea in anul urmator un deficit de 3% din PIB, dar deficitul public va ajunge la 6,3% in cazul in care nu vor fi luate noi masuri de reducere a cheltuielilor, conform Bruxelles-ului.