Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului si cunoscut pentru comentariile sale acide, a declarat saptamanalului german Die Zeit ca amplificarea nationalismului si un simt mai scazut al istoriei europene reprezinta noi pericole pentru Uniunea Europeana.

Intrebat daca va renunta cu adevarat la functia de presedinte al Eurogroup, pe care o detine de peste sapte ani, Juncker a spus ca "aceasta este starea de fapt".

Juncker declarase deja ca vrea sa renunte la sefia Eurogroup din cauza programului foarte incarcat si a problemelor de sanatate, dar au existat zvonuri ca ar putea fi rugat sa ramana pana la incheierea crizei datoriilor suverane din zona euro. Mandatul sau, care prevede coordonarea politicilor ministrilor de Finante din cele 17 state din uniunea monetara, se incheie in iunie.

Intr-un interviu care va fi publicat joi, Juncker, un sustinator fervent al integrarii europene, s-a referit la omologii sai ca la niste "pragmatici lipsiti de talent, care nu au cutezanta periculoasa" a predecesorilor lor si se multumesc sa le administreze mostenirea. "Generatia mea, care detine fraiele puterii, trebuie sa invete sa intareasca Europa", a aratat oficialul.

Jean-Claude Juncker este unul dintre putinii lideri europeni implicati in negocierile din anii ’90 referitoare la lansarea monedei euro care mai au activitate politica.

Seful Eurogroup nu este in relatii prea bune cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si a criticat Germania pentru felul in care a tratat alte tari din zona euro in timpul crizei datoriilor.

Juncker a aratat ca 17 din cele 27 de state ale Uniunii Europene au datorii mai mici decat Germania si cu toate acestea masurile de austeritate sunt aplicate mai ales la insistenta autoritatilor de la Berlin.

Favorit la preluarea presedintei Eurogroup este ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble.