"Bulgaria si Romania merita sa fie demarata integrarea lor in Spatiul Schengen", cele doua tari dovedind in mod repetat, potrivit Parlamentului European si Comisiei Europene, ca sunt pregatite pentru aderare, a declarat, intr-un interviu acordat APA, presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, relateaza Wirtschaftsblatt, preluat de Mediafax.

Nu este "corect" ca aderarea Bulgariei si a Romaniei, membre UE din 2007, sa fie impiedicata, a precizat presedintele Bulgariei. "Contravine reglementarilor europene ca Bulgaria si Romania sa nu primeasca ceea ce merita si au indeplinit din cauza unor teme de politica interna ale altor state membre", a afirmat Plevneliev, referindu-se la Olanda, care in 2011 a fost singura tara care s-a opus aderarii celor doua state, noteaza Wirtschaftsblatt.

"Schengen nu are nimic de a face cu politica. Schengen inseamna criterii clare. Asa a fost cazul cu toate celelalte state, care au aderat. Indeplinim toate criteriile si ne protejam granitele mai bine decat o fac multe alte state membre. Avem toate dovezile in acest sens si asteptam ca statele membre UE sa ia foarte curand o decizie responsabila", a spus presedintele Plevneliev, aflat in vizita de lucru in Austria.

Citeste si: Grecia ar putea fi primul stat exclus din Spatiul Schengen. Declaratiile de la Atena care au enervat din nou Europa

El a mai precizat ca Europa face "o greseala mare", politizand ceva ce nu e politic, fapt care "va demotiva alte viitoare state membre", cu referire la tarile din Balcanii de Vest. Plevneliev a subliniat ca ar fi "un semnal politic bun din partea UE" sa aprobe prima faza a aderarii la Schengen, cu granitele aeriene si maritime.

Si presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 29 ianuarie, ca Romania indeplineste toate criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen si orice nelamuriri pe acest palier tin de considerente pur politice, subliniind ca rapoartele MCV pozitive arata o recunoastere a eforturilor de consolidare interna.

Intrr-un interviu acordat pe 14 martie, ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, spunea ca Parlamentul olandez nu sustine, momentan, aderarea Romaniei la Schengen,deoarece considera ca Bucurestiul nu a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni membru al UE.