Junker a spus despre Klaus Iohannis ca il cunoaste "de ani de zile", din perioada in care era primarul Sibiului si a avut relatii cu tara sa. 

"Am mare incerdere in domnul presedinte, sper ca va apropia si mai mult Romania de Europa. Romania este o tara importanta a Uniunii si Europa nu ar fi completa fara Romania", a spus presedintele Comisiei Europene, dupa intalnirea cu Iohannis. 

Jean Claude Junker a mai amintit ca in 2005, cand era presedintele Consiliului European, a semnat la Luxemburg tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

"Ma simt foarte apropiat de aceasta tara", a mai spus Junker, precizand ca a discutat cu Klaus Iohannis despre multe subiecte, precum Schengen, MCV si alte chestiuni. 

Iohannis: Presedintele Comisiei Europene m-a asigurat de tot sprijinul, in chestiunea Schengen 

La randul sau, Klaus Iohannis a declarat, dupa intalnirea cu presedintele CE, ca acesta l-a asigurat de tot sprijinul pentru Romania, in chestiunea intrarii Romaniei in spatiul Schengen. 

Iohannis a afimat ca a discutat cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker si "au acelasi punct de vedere, pe tematica Schengen". 

"”Domnul presedinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru Romania, in chestiunea intrarii Romaniei in spatiul Schengen", a spus Klaus Iohannis. 

Presedintele Romaniei a declarat ca a avut o foarte mare placere sa se intalneasca cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, cu care se cunoaste de ceva vreme.

"Sunt foarte bucuros sa va spun ca am gasit nu doar intelegere, ci si punct de vedere aproape identic cu al meu la domnul presedintele Junker, in mai multe puncte importante pentru Romania, pentru noi", a anuntat Iohannis. 

Seful statului a aratat ca a subliniat dorinta sa si a romanilor de a finaliza procesul de integrare totala in Uniunea Europeana si de a deveni membru, nu cu toate drepturile, pentru ca si acum avem toate drepturile, ci un membru acceptat si respectat in nucleul Uniunii Europene", a precizat Iohannis. 

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca "unul din obiectivele cele mai importante din mandatul sau este europenizarea completa a Romaniei".

Iohannis: Am solicitat sprijinul presedintelui Juncker privind absorbtia fondurilor europene

Iohannis a mai spus ca i-a cerut lui Juncker sprijinul, care a fost promis, pentru a ajuta Romania sa creasca gradul de absorbtie a fondurilor europene.  

El a precizat ca a mai discutat cu presedintele Comisiei Europene si despre cel mai recent pact incheiat in Romania, privind cheltuielile pentru Aparare. 

"L-am informat pe domnul presedintele ca exista aceasta intelegere si a fost apreciat acest lucru", a spus Iohannis. 

O tema foarte importanta pentru noi, daca vrem sa fim membri in nucleul Uniunii Europene, este aderarea la zona euro, ”un deziderat al Romaniei si al romanilor”.  Despre acest subiect, presedintele Iohannis a spus: ”Fara sa intram in prea multe detalii, la o prima discutie, am cazut de acord ca acesta este un lucru foarte bun, de dorit”.  ”Impreuna, vom lucra la aceasta speta”, a completat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, in prima vizita oficiala externa din mandatul sau, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. 

In cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, presedintele Klaus Iohanis se va intalni, la ora 10.00 (ora Romaniei) cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, urmata, la ora 10.45 (ora Romaniei), de o declaratie de presa comuna a celor doi oficiali.

Mihai Ungureanu, consilierul personal al sefului statului anunta inca de la inceputul lunii ianuarie ca presedintele Klaus Iohannis va avea in primele luni ale anului vizite oficiale la Bruxelles, Chisinau, Berlin si Paris, pregatindu-se ”un profil extern al presedintelui”.

Despre vizita la Bruxelles, Ungureanu preciza ca are ”o componenta NATO si UE, Consiliul European si Comisia Europeana”.

Mihai Razvan Ungureanu preciza ca in februarie in prima parte va fi reuniunea Consiliului European, dar si o serie de vizite bilaterale intre care la Berlin si Paris ”la care se lucreaza” si a mentionat ca inclusiv o vizita in Statele Unite ale Americii va veni la ”momentul potrivit”.

"Se pune pe picioare un profil extern al presedintelui Romaniei in asa fel incat sa fie si credibil si bine desenat si recunoscut ca atare. Partenerii sai de discutie in mediul international sunt foarte importanti, e de lucru, credeti-ma", preciza Ungureanu la acel moment.

Presedintele Iohannis a avut, saptamana trecuta, o intalnire cu premierul Victor Ponta, la care au participat si ministrii Mircea Dusa, darius Valcov si Bogdan Teodorovici, pe tema atragerii de fonduri europene si modalitatile de imbunatatire a absorbtiei acestor fonduri”.