France Presse, despre demisia premierului: Victor Ponta, o stea cazatoare a politicii romanesti
Reprezenta speranta de reinnoire a clasei politice romanesti, dar a dezamagit repede - premierul Victor Ponta, care a demisionat miercuri in urma tragediei dintr-un club din Bucuresti, s-a remarcat in special prin problemele sale cu justitia, relateaza AFP.
Social-democratul de 43 de ani se agata de postul sau din luna iunie, cand procurorii au inceput urmarirea penala pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani in perioada in care era avocat.
Declarandu-se nevinovat, el a respins apelurile la demisie din partea opozitiei si a sefului statului, Klaus Iohannis.
Furia strazii, dupa tragedia de vineri noaptea de la Bucuresti, cand un incendiu dintr-un club s-a soldat cu 32 de morti si aproape 200 de raniti, a sfarsit prin a-l face sa cedeze.
"Nu pot decat sa constat furia legitima care exista in societate", a declarat Victor Ponta, miercuri, pentru a justifica plecarea sa si a guvernului sau.
Potrivit mai multor observatori, incapatanarea sa de a ramane la comanda a daunat credibilitatii tarii, una dintre cele mai sarace tari ale UE si supravegheate de foarte aproape de Bruxelles in eforturile de a eradica coruptia.
"Arogant", "mincinos", sau "incompetent" pentru criticii sai, Victor Ponta s-a ilustrat timp de trei ani in fruntea guvernului prin tentativele sale de a reduce la tacere justitia, precum si prin disputele sale cvasicotidiene cu fostul presedinte conservator Traian Basescu (2005-2015), scrie France Presse, potrivit Agerpres.
Pasionat de raliu, Victor Ponta, care a declarat ca fostul premier britanic Tony Blair este modelul sau politic, a fost considerat la inceputul mandatului sau reprezentantul unui nou val de politicieni in fosta tara comunista, deschisi la dialog si la critici. Sperantele au fost insa repede dezamagite.
Economia Romaniei s-a redresat si deficitele au fost reduse, in principal datorita unui plan de ajutor conceput impreuna cu institutiile internationale.
Prea ocupat sa se ciorovaiasca cu Traian Basescu, el a esuat in primul rand in realizarea marilor reforme, in special in sistemul de sanatate si administratia publica, si a neglijat marile proiecte de infrastructura de transport de care Romania are atata nevoie.
De asemenea, atacurile asupra justitiei au racit repede entuziasmul. Majoritatea sa parlamentara a incercat in ziua asa-numita "martea neagra", din decembrie 2013, sa limiteze puterile justitiei instituind o "super-imunitate" pentru alesi, initiativa la care in cele din urma s-a renuntat.
Cariera fulgeratoare a social-democratului, devenit sef al guvernului in 2012 dupa ce a condus partidul la o victorie detasata, s-a confruntat cu prima sa lovitura in noiembrie 2014.
El a fost surclasat de conservatorul Klaus Iohannis, provenit din minoritatea germana, la alegerile prezidentiale, dupa ce a fost dat castigator de toate sondajele de opinie.
Intrat in politica in 2001, Victor Ponta a promovat rapid in PSD gratie mentorului sau Adrian Nastase, premier intre 2000 si 2004, care a fost mai tarziu condamnat la inchisoare pentru coruptie.
In acea perioada, a scris Victor Ponta teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala, denuntata apoi ca fiind un plagiat de mai multe comisii de experti. Acest lucru i-a adus porecla de "copy-paste" si in cele din urma a renuntat la titlul de doctor, dupa esecul sau rasunator la prezidentiale.