Dusa: Demisia lui Ponta, un gest al unui politician

Kelemen Hunor: Demisia premierului a fost o alegere corecta si normala

"Eu cred ca in acest moment a fost o alegere corecta si normala, alta rezolvare a situatiei nu prea as fi vazut eu. Eu cred ca a fost un gest absolut normal din partea premierului. Acum doua saptamani erau si alte variante, dar astazi eu cred ca nu. Eu cred ca e important sa fie consultari cat mai repede la Cotroceni, asteptam in orice moment o invitatie din partea presedintelui Iohannis si sunt cateva variante. Prima ar fi ca actuala coalitie sa mearga mai departe cu un alt premier, este o varianta pe care eu nu as sustine-o si nu cred ca este o solutie buna; alta varianta este o coalitie din actuala Opozitie plus cei care vor vota cu un nou Guvern, inclusiv un guvern minoritar; alta varianta - un Guvern tehnocrat, care pregateste alegerile de anul viitor, si dizolvarea Parlamentului, ultima solutie in cazul in care nu se poate ajunge la o majoritate pentru a pune un guvern", a spus Kelemen Hunor

Intrebat daca UDMR este interesata sa intre la guvernare, Hunor a spus ca nu exclude aceasta varianta.   "Nu este un scop, dar eu nu exclud aproape nimic. Exclud sa sustinem actuala coalitie asa cum nu am sustinut-o in ultimul an, dar altceva nu exclud. Noi putem sa mergem si pe varianta Guvernului tehnocrat si pe cea a Guvernului minoritar si o coalitie din care sa facem parte si alegeri anticipate. Vom spune dupa consultari", a aratat presedintele UDMR. 

Daniel Constantin: Demisia premierului - un gest de onoare; si-a asumat in numele tuturor ceea ce s-a intamplat

"A fost un gest de onoare al premierului Victor Ponta si intr-un moment in care, din pacate, nimeni nu isi asuma nimic si-a asumat in numele tuturor ceea ce s-a intamplat in aceste zile. Din acest punct de vedere are respectul nostru. (...) Din pacate, s-au intamplat lucruri nefericite si cred ca cineva trebuia sa isi asume raspunderea. Pana se vor identifica si responsabili din punct de vedere penal si legal apreciez acest gest de onoare al premierului si asumarea in numele tuturor a acestor lucruri care s-au intamplat", a spus copresedintele ALDE, Daniel Constantin.  

Orban: Cu o intarziere de un an, Victor Ponta a facut ceea ce ar fi trebuit sa faca

Liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor, Ludovic Orban: "Cu o intarziere de un an de zile, in sfarsit, Victor Ponta a facut ceea ce ar fi trebuit sa faca, si anume sa-si depuna demisia. Din pacate, in toata perioada aceasta, Romania a suferit si imaginea tarii a avut de suferit in plan extern, iar lucrurile pe plan intern s-au degradat", a spus Orban, la Palatul Parlamentului.  

In ceea ce priveste constituirea unui nou Guvern, el a afirmat ca sunt posibile mai multe solutii, printre care si aceea a unui Cabinet tehnic, care sa pregateasca alegerile.  

"Sunt posibile mai multe solutii, in momentul de fata nu pot sa va spun ce decizie va lua PNL, evident e posibil un Guvern tehnic, care sa pregateasca alegerile, e posibila organizarea chiar de alegeri anticipate prin respingerea a doua propuneri de premier, care, dupa parerea mea, ar fi o solutie buna, pentru ca ar reseta, practic ar da posibilitatea unui nou inceput", a sustinut Orban, mentionand ca nu exclude nici posibilitatea asumarii guvernarii de catre PNL.  

Referitor la consultarile privind desemnarea unui nou prim-ministru, el a aratat ca toate deciziile se vor lua in cadrul PNL, in consultare cu presedintele tarii, atunci cand ii va convoca.   "Vom anunta aceste decizii. Nu va pot spune in momentul de fata nimic, pentru ca inca nu am evaluat situatia si nu am luat o decizie politica. In momentul in care vom fi convocati, vom participa si dupa ce vom face o analiza si sa luam deciziile necesare", a sustinut Orban.

Intrebat daca in cadrul unui Guvern de uniune nationala ar trebui ca PNL sa faca si o alianta cu UNPR, Orban a raspuns: "Dupa cum stiti, dupa motiunea de cenzura, noi am spus foarte clar ca nu mai avem absolut niciun fel de dialog cu UNPR. Este o formatiune toxica, ce intruneste toate pacatele vietii publice, vietii politice din Romania. Dupa parerea mea, nu mai poate sa faca parte din niciun Guvern onorabil", a mai afirmat Orban

Blaga: Decizia lui Ponta e tarzie; nu ii vom primi in PNL pe cei din UNPR

"Am vazut decizia domnului Ponta, ea este tarzie, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. E nevoie de acest acord politic pentru ca alegerile sa aiba loc intr-un timp cat mai scurt cu putinta. Credem ca este si in acord cu ceea ce-si doresc cetatenii. Ei sa-si aleaga pe cine doresc sa-i reprezinte in viitorul Parlament al Romaniei", a afirmat Blaga.

Intrebat daca liberalii ii vor primi in partid pe cei care vor pleca din UNPR, Vasile Blaga a raspuns: "Nu. Vom merge la Cotroceni cu varianta de alegeri anticipate". 

Predoiu: Demisia lui Ponta este exclusiv victoria strazii

Liderul liberal Catalin Predoiu afirma ca demisia premierului Victor Ponta este "exclusiv victoria strazii".  

"Este exclusiv victoria strazii. Respect! O lectie pentru toti politicienii. S-o intelegem", a scris Predoiu pe Facebook. 

Tapu Nazare (PNL Neamt): Alegerile anticipate, solutia cea mai buna; mergem pe mana presedintelui Iohannis

Senatorul Eugen Tapu Nazare, presedintele Comisiei economice din Senat, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca solutia cea mai buna pentru Romania in acest moment politic o reprezinta alegerile parlamentare anticipate.

"Domnul Victor Ponta trebuia sa demisioneze imediat dupa alegerile prezidentiale, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Acum a fost fortat de strada. Este un gest normal, desi prea tarziu. Domnul Cristian Popescu Piedone este un las. Trebuia sa demisioneze imediat dupa producerea tragediei, dar si-a bagat capul in nisip, ca strutul, si nu a avut nicio reactie. La fel si Gabriel Oprea, macar un gest moral sa fi avut. Nu au inteles nimic in urma votului de la prezidentiale. In ceea ce priveste viitoarea guvernare, nu ma pot antepronunta. Vom merge pe mana presedintelui Klaus Iohannis. Dar noi am spus raspicat ca ar fi de preferat alegerile anticipate. Am spus-o de la inceputul anului pentru ca Victor Ponta se agata de scaun. Si acum credem ca aceasta este prima solutie, dar vom vedea daca si majoritatea parlamentarilor va agrea", a mai declarat senatorul PNL Neamt. 

Copresedintele organizatiei PNL Gorj, Dan Valceanu, a declarat, pentru Agerpres, ca demisia premierului "trebuia sa se intample'' pentru ca ''lucrurile nu mai puteau ramane asa".

"Trebuia sa se intample lucrul acesta pentru ca deja lucrurile nu puteau sa mai ramana asa si daca atunci cand era vorba de plagiat a avut atata nepasare si lipsa de bun-simt sa nu plece, apoi cand a fost vorba de trimitere in judecata, de dosare penale la fel a avut atata lipsa de bun-simt sa nu plece, acum practic oamenii l-au scos din Palatul Victoria practic cu forta", a spus Valceanu.

El a mai adaugat ca acum mai ramane un singur mandat de depus, cel al primarului Cristian Popescu Piedone, deoarece odata cu premierul va pleca si ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

"Acum mai ramane o singura demisie, un singur mandat sa fie depus, cel al primarului Piedone, pentru ca odata cu Ponta pleaca si Oprea, demisia primului ministru inseamna caderea Guvernului", a conchis Dan Valceanu.  

Senatorul liberal Gheorghe Flutur a declarant ca demisia premierului Victor Ponta este un pas spre normalitate.

"Acum am aflat, in plenul Senatului, nu stiam de acest lucru. Pana la urma, este un pas spre intrarea in normalitate. Destul de tarziu acest lucru, dar sa vedem mai departe ce se va intampla. Este un pas spre normalitatea acestei tari", a declarat Flutur, la Palatul Parlamentului.

Intrebat ce va face PNL, el a spus: "Vom vedea. Nu am avut nicio discutie. Este o chestiune absolut noua si pentru noi. Evaluam si vom vedea. Suntem un partid responsabil, un partid mare pe esicherul politic si analizam cu toata responsabilitatea, tinand cont si de semnalul societatii civile, al opiniei publice in general. (...) Atributul cred ca este si al presedintelui".