In cadrul discutiei cu omologul sau, premierul a abordat si problema accesului produselor alimentare din Romania pe piata chineza, dar si subiectul colaborarii in domeniile energiei si telecomunicatiilor.

La sosirea pe aeroportul din capitala Chinei, Victor Ponta a avut parte de o primire demna de un lider politic. A fost imbarcat intr-o limuzina de 7 milioane de yeni, adica aproape 1 milion de euro. Autoritatile de la Beijing i-au pus la dispozitie prim-ministrului un fel de Cadillac sau Rolls Royce chinezesc. Nu este o masina produsa in serie, ci este destinata strict oficialilor cu rang inalt. Geamurile sunt antiglont si nu se poate intra decat pe baza de amprenta. Limuzina, al carei nume in traducere inseamna "steagul rosu", poate atinge 360 km/ora si nu este doar un model de lux, ci si o bucata de istorie. Este una dintre masinile folosite de fostul lider suprem al Republicii Populare Chineze, Hu Jing Tao.

Victor Ponta s-a intalnit marti cu presedintele si omologul sau din China, cu care a discutat despre un parteneriat strategic intre cele doua tari. Ceea ce inseamna o colaborare mai stransa atat in domeniul politic, dar si in cel economic, cultural si educational.

"Este o mare bucurie si o mare onoare pentru mine si delegatia Romaniei sa fie, iata, prima delegatie a unei tari din Europa Centrala si de Est pe care dvs. o intalniti dupa preluarea mandatului de presedinte. Vreau sa cred ca acest lucru reflecta prietenia si relatia extraordinara intre Romania si China, o relatie care anul viitor va implini 65 de ani, extrem de fructuosi", a declarat Ponta la Beijing.

Nu suntem singurii care ii curteaza pe chinezi. Dupa Victor Ponta, a venit o delegatie oficiala din Macedonia, iar maine este asteptat si premierul Ungariei.

Inainte de a pleca insa spre aeroport, Ponta le-a impartasit liderilor chinezi ca si baiatul sau, Andrei, studiaza la scoala, limba chineza. Si nu e singurul, un alt exemplu fiind si fiica presedintelui american, Barack Obama.

Premierul Romaniei si-a incheiat astazi, la Beijing, vizita de o saptamana in Asia. El este asteptat sa soseasca la Bucuresti in cursul zilei de maine. In turneul sau prin Asia, inceput miercurea trecuta, Victor Ponta a folosit o aeronava  tip charter a companiei TAROM. Potrivit prim-ministrului, avionul a fost inchiriat in baza unui contract incheiat de Guvern, al carui cost nu il cunoaste, dar care urmeaza sa fie facut public.