Eventualele taxe impuse de Beijing ar afecta cel mai puternic Franta, principalul exportator european de vin catre China.

Franta a sustinut decizia CE de a impune taxele de import, fata de Germania, care a incercat sa convinga CE si alte state europene sa negocieze o alta solutie. 

Ministerul Comertului de la Beijing a afirmat ca Europa "a impus cu incapatanare taxe injuste", iar guvernul chinez a inceput o ancheta impotriva vinurilor importate din UE, care vizeaza proceduri de dumping si subventii incorecte. Ancheta a fost declansata la cererea producatorilor chinezi de vin, potrivit CNBC. 

Producatorii europeni de vin au beneficiat in ultimii ani de pe urma cresterii cererii consumatorilor chinezi. China a importat anul trecut 430 de milioane de litri de vin, din care mai mult de doua treimi din UE. Importurile s-au situat la 170 milioane de litri numai din Franta. 

Comisia Europeana a criticat decizia Beijingului si a negat ca exportatorii europeni ar vinde ieftin in China vin subventionat, potrivit The Guardian. 

"Consideram ca nu exista o situatie de dumping de vin european pe piata chineza. Din exporturile de 763 milioane de euro ale UE catre China, 546 milioane de euro sunt din Franta. Spre deosebire de Germania, Franta a sustinut sanctiuni dure impotriva importurilor de panouri solare din China", a postat pe Twitter un purtator de cuvant al Comisiei. 

Executivul comunitar a decis aplicarea, incepand cu 6 iunie, a unei taxe de 11,8% importurilor de panouri solare din China. Aceasta va ramane in vigoare timp de doua luni, timp in care se va incerca negocierea unei intelegeri, dupa care vor urca la un nivel mediu de 47%, cu un maxim de pana la 68%. Tarifele vor ramane in vigoare pana la sfarsitul anului, dupa care prelungirea acestora necesita un acord al statelor UE. 

Inainte de anuntarea taxei de catre Comisie, Beijingul a avertizat UE ca disputa comerciala afecteaza "interesele majore ale Chinei" si ar putea leza relatiile cu Europa. 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat in mai ca ancheta nu ar rebui sa conduca la taxe permanente de import impotriva Chinei. Statele UE au timp pana la 6 decembrie pentru a decide daca taxele vor ramane active o perioada de cinci ani.