Jose Manuel Barroso a apreciat ca "ar fi extrem de dificil, chiar imposibil, ca o Scotie independenta sa adere la UE", in cazul in care aceasta regiune britanica va deveni stat dupa referendumul din 18 septembrie. El a prezentat ca argument dificultatea "de a obtine aprobarea tuturor statelor membre (UE) in vederea integrarii unui nou stat provenit dintr-o tara" membra deja UE. 

"Realitatea este ca niciun stat membru nu a spus ca va exercita dreptul de veto impotriva unei noi aderari a Scotiei" la UE, a continuat Salmond.

"Aderarea unei Scotii independente la UE releva vointa democratica a poporului scotian si avizul altor state membre Uniunii, nu a Comisiei Europene", a insistat el.

Totodata, premierul scotian a apreciat drept "ridicola" comparatia facuta de Barroso intre Scotia si Kosovo, care vrea sa se apropie de UE, desi mai multe tari din Uniune, intre care Spania, nu ii recunosc independenta. 

Spre deosebire de Kosovo, "Scotia este deja in UE si este de patruzeci de ani", a afirmat Salmond. 

Scotienii urmeaza sa participe la 18 septembrie la un referendum privind independenta Scotiei fata de Marea Britanie.  Daca scotienii se vor pronunta pentru un stat independent, Guvernul scotian intentioneaza sa depuna candidatura Scotiei la UE.

In opinia lui Salmond, aderarea la UE ar putea avea loc "intre votul pentru independenta si proclamarea independentei", prevazuta in 2016 de catre autoritatile scotiene. 

"De fapt, a conchis Salmond, aderarea Scotiei la UE va fi singura amenintare daca vom deveni independenti si daca Regatul Unit organizeaza un referendum privind o eventuala iesire din UE", asa cum s-a angajat premierul David Cameron.