Premierul britanic cere UE sa nu impiedice proiectele gazelor de sist cu reglementari impovaratoare
David Cameron, premierul Marii Britanii (Foto: AFP/Mediafax)
Premierul britanic David Cameron a facut vineri un apel la adresa liderilor europeni sa nu impiedice proiectele pentru gaze de sist cu reglementari impovaratoare, avertizand ca investitorii in energie vor merge in caz contrar in alte parti ale lumii, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
Cameron a spus la Forumul Economic Mondial de la Davos ca Europa are nevoie sa invete din lectiile Americii, unde exploatarea gazelor de sist a redus preturile energiei destinate industriei, incurajand companiile sa creeze locuri de munca in Statele Unite.
Premierul britanic a aratat ca pretul scazut al energiei, dereglementarea si consolidarea fiscala sunt componente esentiale pentru revenirea la crestere economica puternica, dupa mai multi ani de declin.
"Daca Uniunea Europeana sau tarile membre vor impune reglementari premature, impovaratoare pentru exploarea gazelor de sist in Europa, atunci investitorii se vor orienta rapid in alte parti", a avertizat seful Executivului de la Londra.
Cameron a spus ca preturile energiei pentru industrie sunt doar un sfert in SUA fata de cele din Europa, iar reglementarile nu vor face decat ca Europa sa se infranga singura, pentru ca petrolul si gazele vor continua sa fie produse din plin in alte parti.
Premierul britanic a fost intr-o dispozitie ofensiva la Davos, remarcand redresarea economica din Marea Britanie si spunand audientei ca Europa are nevoie de o doza de "bun simt practic conservator".
El a cerut totodata liderilor de afaceri prezenti la discutii ca convinga politicienii sa adopte mai multe politici economice liberale.
Cameron a fost insa interpelat sa explice cum se potriveste discursul sau pro-globalizare cu propunerea de a limita migratia din noile state membre ale UE in Marea Britanie.
Premierul a explicat ca vrea doar sa opreasca oamenii sa calatoreasca in Marea Britanie pentru a cere beneficii sociale si ca nu vrea sa restrictioneze dreptul acestora sa calatoreasca pentru a munci.
O exceptie este cazul viitoarelor extinderi ale UE, situatii in care Cameron crede ca sunt necesare perioade mai lungi de tranzitie, pentru a opri migratia de amploare din tarile sarace catre Occident.
Pe acelasi subiect: