Guvernul britanic promite primariilor care aproba proiecte de gaze de sist ca le va permite pastrarea taxelor colectate
Guvernul britanic incearca sa calmeze opozitia din teritoriu fata de explorarea zacamintelor de gaze de sist prin fracturare hidraulica oferind consiliilor locale care aproba astfel de proiecte posibilitatea de a pastra toti banii colectati prin taxarea proprietatilor respective, potrivit FT, citat de Mediafax.
Astfel, consiliile locale care vor aproba proiecte de gaze de sist vor pastra in totalitate banii colectati de la aceste operatiuni prin taxa pe proprietati cu destinatie comerciala, care se aplica la toate spatiile cu alta utilizare decat ca locuinta - magazine, baruri, birouri, depozite, fabrici etc.
In mod normal, primariile pot pastra numai 50% din banii colectati in contul acestei taxe, scrie Financial Times (FT).
Pentru un perimetru cu 12 puturi, o primarie ar incasa 1,7 milioane lire sterline pe an, echivalentul a aproximativ 2 milioane euro.
"Va fi un sprijin semnificativ pentru cuferele consiliilor locale. Vrem ca primariile si oamenii din aceste localitati sa castige de pe urma acestor explorari. Anticipam ca vor fi forate intre 20 si 40 de puturi de explorare in urmatorii doi ani", a declarat luni pentru BBC ministrul britanic al Energiei, Michael Fallon.
Guvernul britanic promoveaza puternic dezvoltarea industriei gazelor de sist, sustinand ca va genera locuri de munca si va asigura securitatea energetica a economiei. Ambitiile Londrei sunt inspirate de succesul reusit in ultimii ani de Statele Unite prin exploatarea gazelor de sist. SUA a devenit exportator net de energie, iar pretul gazului a coborat puternic pentru consumatorii americani.
Promisiunile guvernului de la Londra coincid cu anuntarea primului mare investitor in explorarea zacamintelor locale de gaze de sist. Grupul petrolier francez Total a alocat 50 milioane de dolari pentru proiecte in estul Angliei.
Total deruleaza deja proiecte de gaze de sist in SUA, Argentina, China, Australia, Polonia si Danemarca, potrivit companiei.
Guvernul si investitorii se vor ciocni probabil de opozitia localnicilor si a activistilor de mediu, care se tem ca fracturarea hidraulica a formatiunilor de roca de sist, procedeul tehnic prin care sunt exploatate astfel de zacaminte, poate conduce la contaminarea apelor subterane si chiar la producerea de cutremure.
Comunitatile rurale sunt ingrijorare de asemenea de impactul proiectelor de gaze de sist asupra calitatii aerului si infrastructurii locale.
In vara anului trecut, compania Cuadrilla Resources a fost intampinata cu proteste atunci cand a incercat sa inceapa un proiect de explorare a unui presupus zacamant petrolifer din sud-estul Angliei.
Comunitatile locale vor primi stimulente financiare si de la companii pentru aprobarea proiectelor. In vara anului trecut, companiile de petrol si gaze au promis ca primariile vor primi 100.000 de lire pentru fiecare put de explorare forat, iar in cazul descoperirii unor rezerve care pot fi exploatate comercial comunitatile vor fi indreptatite la 1% din veniturile generate.
Guvernul a pregatit si masuri fiscale pentru stimularea investitiilor in zona gazelor de sist, inclusiv scutiri de taxe. De asemenea, guvernul a cerut Agentiei de Mediu sa reduca perioada de acordare a unui aviz de la 13 saptamani la doua saptamani.
Mai multe despre:
#gaze de sist#Marea Britanie
Pe acelasi subiect: