Francezii de la Total cauta gaze de sist in Marea Britanie. 50 de mil. dolari pentru proiecte de explorare
Compania franceza Total a devenit primul mare grup petrolier care investeste in dezvoltarea sectorului gazelor de sist din Marea Britanie, alocand 50 milioane de dolari pentru proiecte de explorare in estul Angliei, transmite Financial Times.
Total va plati 1,6 milioane de dolari pentru a prelua 40% din drepturile comerciale la doua licente de explorare in zona Gainsborough, un bazin geologic din Lincolnshire, in estul Angliei, unde se crede ca ar exista zacaminte semnificative de gaze.
Investitia Total reprezinta un vot de incredere in dezvoltarea sectorului gazelor de sist in Marea Britanie, privita cu ambitie de guvern, care spera sa imite succesele reusite de Statele Unite in ultimii ani.
Guvernul subliniaza castigurile economice uriase inregistrate de SUA, datorita exploatarii gazelor de sist.
Preturile la gaze naturale din Statele Unite sunt de patru ori mai mici decat in Europa, datorita cresterii semnificative a productiei interne odata cu accesarea zacamintelor de sist. Astfel, SUA a devenit exportator net de energie, consumatorii casnici si industriali platesc mai putin, iar industria trece printr-o perioada de revigorare alimentata cu gaze ieftine.
Se estimeaza ca Marea Britanie ar putea avea rezerve de peste 36.000 miliarde metri cubi de gaze in depozite de sist. Materializarea a numai 10% din acest volum estimat ar reprezenta echivalentul necesarul de gaze al Marii Britanii pentru 51 de ani.
Astfel, Total va aloca 45 milioane de dolari pentru proiecte de explorare in cele doua perimetre din estul Angliei.
Pentru a incuraja dezvoltarea industriei gazelor de sist, guvernul britanic a promis reduceri semnificative de taxe, dar si beneficii importante comunitatilor locale care vor gazdui operatiunile.
Exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica ramane insa un procedeu controversat in Marea Britanie. Activistii de mediu sustin ca tehnologia poate contamina apele subterane. Extractia gazelor de sist prin fracturare hidraulica a fost interzisa in Franta.