Oficiul naţional de statistică a anunțat, vineri, că datoria publică a crescut cu 227,6 miliarde lire sterline, comparativ cu luna iulie 2019, până la 2.004 miliarde lire sterline (2.660 miliarde dolari), echivalentul a 100,5% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1961.

Datele Oficiului naţional de statistică mai arată că în perioada aprilie-iulie 2020 (primele patru luni ale anului financiar curent) Marea Britanie a împrumutat 150,5 miliarde lire sterline, de aproape trei ori mai mult decât a împrumutat guvernul britanic în întregul an financiar precedent, potrivit Agerpres.

Numai în luna iulie a acestui an guvernul britanic a împrumutat 26,7 miliarde lire sterline. Comparativ, în luna iulie a anului trecut, bugetul Marii Britanii a înregistrat un surplus de aproximativ 1,6 miliarde lire, graţie veniturilor din taxele pe venit.

"Aceste cifre sunt un semnal de alarmă că trebuie să ne readucem finanţele publice pe o traiectorie sustenabilă, ceea ce va necesita luarea unor decizii dificile", a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak.

Datoria publică ca procent din Produsul Intern Brut a crescut şi ca urmare a unei contracţii semnificative a economiei britanice în perioada carantinei impusă de pandemia de coronavirus, a subliniat Oficiul naţional de statistică.

Londra a anunțat, pentru trimestrul doi din 2020, o contracție record de 20,4% și intrarea în recesiune, după ce în primul trimestru PIB-ul Marii Britanii s-a redus cu 2,2%. Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă şi este în linie cu estimările analiştilor.

Marea Britanie este a doua economie ca mărime a Europei, după Germania, și a şasea economie a lumii.