Puigdemont îi cere în scrisoarea sa lui Mariano Rajoy ”să renunţe la represiune” și să accepte ”cel mai rapid posibil o reuniune”, răspunzând astfel ultimatumului Guvernului care-i cerea să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa.

Preşedintele separatist al Cataloniei a mai precizat că doreşte să ”suspende” - timp de două luni - mandatul pe care i l-au încredinţat catalanii pentru a se îndrepta în direcţia unei ţări independente, cu scopul de a începe un dialog.

”În următoarele două luni, principalul nostru obiectiv este să vă aducem la dialog”, îi scrie el şefului Guvernului conservator Mariano Rajoy, după ce a evocat ”suspendarea mandatului” care i-a fost încredinţat de catalani, care au votat, în opinia sa, în favoarea independenţei.

Puigdemont răspunde, astfel, ultimatumului Guvernului, care i-a dat timp până luni să spună dacă a declarat sau nu independenţa.

Liderul catalan nu clarifică, în răspunsul trimis lui Mariano Rajoy, dacă a declarat independenţa Cataloniei în discursul de marţea trecută. Puidegmont apără dialogul şi reaminteşte că a lăsat "în suspans" declaraţia de independenţă pentru a deschide un proces de "două luni" în vederea ajungerii la un acord cu Executivul central, scrie presa spaniolă.

"Situaţia în care ne aflăm necesită răspunsuri politice la înălţime", scrie Puidegmont, care reaminteşte că la 10 octombrie a formulat o “ofertă sinceră de dialog”. “Nu a fost o demonstraţie de slăbiciune ci o propunere sinceră pentru găsirea unei soluţii la relaţia dintre statul spaniol şi Catalonia, care este blocată de mai mulţi ani”, a mai spus el.

La 1 octombrie, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare, în pofida interzicerii lui de către justiţie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot să fie verificate în lipsa unei comisii electorale independente -, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate în condiţiile unei participări la consultare de 43%.

Carles Puigdemont s-a angajat să proclame independenţa în cazul în care învinge tabăra ”da”, însă săptămâna trecută, într-o declaraţie ambiguă în Parlamentul regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări, în aşteptarea unei medieri internaţionale în conflictul cu Madridul.

Guvernul spaniol, condus de conservatorul Mariano Rajoy, a respins în mod sistematic această ipoteză şi i-a dat miercuri două ultimatumuri lui Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei.

Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu 7,5 milioane de locuitori, este profund împărţită între susţinătorii şi adversarii independenţei, însă majoritatea catalanilor ar vrea să tranşeze problema printr-un referendum autorizat de stat, ceea ce Madridul refuză.

Potrivit legislaţiei spaniole, numai autorităţile centrale pot organiza consultări pe tema suveranităţii, în care să se exprime toţi spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.