”Dacă permitem Cataloniei - iar asta nu este treaba noastră - să se despartă (de Spania), alţii vor face la fel. Eu nu vreau acest lucru”, a declarat Juncker într-un discurs la Universitatea Luxemburg.

El s-a declarat ”foarte îngrijorat” de tendinţele separatiste din Europa şi l-a încurajat pe premierul conservator spaniol Mariano Rajoy să se asigure că deține controlul asupra situaţiei.

Despre îndemnurile Cataloniei la o mediere a Uniunii Europene, Juncker a subliniat că CE nu poate să medieze, dacă doar o parte îi cere acest lucru.

Uniunea a subliniat că are încredere în Rajoy să soluţioneze această problemă internă spaniolă.

În criza catalană, premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, miercuri, că i-a cerut în mod oficial preşedintelui regional catalan Carles Puigdemont să confirme dacă a declarat independenţa, în urma unei sesiuni confuze, marţi seara, în Parlamentul catalan.

Consiliul de Miniştri a convenit în această dimineaţă să trimită o solicitare oficială Guvernului Generalitat (Executivul catalan) pentru ca să confirme dacă a declarat independenţa Cataloniei”, a declarat Rajoy într-o scurtă alocuţiune televizată.

El a precizat că această cere a fost formulată în baza articolului 155 al Costituţiei, care prevede procedura ce permite suspendarea autonomiei unei regiuni.

O sursă guvernamentală a declarat, miercuri, că Guvernul spaniol studiază ”toate opţiunile” pentru a răspunde situaţiei din Catalonia.

Puigdemont a declarat marţi seara că va continua demersurile în vederea secesiunii, dar că le suspendă câteva săptămâni cu scopul de a facilita negocieri.

Însă Guvernul de la Madrid a dat puţine indicii cu privire la faptul că ar fi dispus la negocieri.