Ce e in spatele prabusirii dramatice a yen-ului japonez. Povestea economica ce a atras atentia intregii lumi
Evolutia yen-ului japonez a tinut capul de afis saptamana aceasta. Fluctuatiile sale si declinul pe care l-a inregistrat in ultimii ani i-au ingrijorat pe multi dintre cei care fac afaceri in aceasta moneda sau care concureaza cu firmele ce tranzactioneaza in yeni.
Business Insider a realizat o lista cu cele mai probabile cauze ale prabusirii uneia dintre cele mai mari si mai puternice monede ale lumii:
- Shinzo Abe. Noul prim-ministru al Japoniei, care a fost miercuri investit in functie, s-a facut cunoscut dupa ce a pledat pentru folosirea unor politici foarte relaxate de catre Banca din Japonia, inlesnind achizitia de obligatiuni.
- Comertul din Japonia urmeaza si el un trend descendent fata de nivelul obisnuit.
- Economia SUA se consolideaza. Acest lucru afecteaza yenul prin intarirea rivalului sau direct, dolarul american. O economie puternica a Americii se va reflecta intr-o crestere a dobanzilor si intr-o apreciere a dolarului.
- Politica monetara a Statelor Unite va deveni mai rigida, un alt lucru de pe urma caruia dolarul va avea de castigat.
- Sfarsitul crizei din zona euro. In perioada de criza, bunurile Japoneze au fost considerate investitii sigure, insa acest lucru este pe cale sa se schimbe.
- Teama de razboi. Potrivit noilor politici ale premierului Shinzo Abe, tara va adopta o pozitie mai agresiva fata de China, unii fiind chiar de parere ca izbucnirea unui razboi este un scenariu de luat in calcul.
- Economia din Japonia traverseaza o perioada dificila si sunt asteptate masuri noi in acest sens.
Potrivit analistilor, situatia nu este neaparat una in totalitate rea. Un yen mai slab ar putea fi motorul pentru atragerea de noi stimuli, lucru ce ar putea ajuta producatorii locali.