Efectele dezastrului din Japonia: yenul bate dolarul, iar francul elvetian atinge un nivel record
Vesti proaste pentru cei care au credite in franci elvetieni: moneda a atins un nivel record saptamana trecuta, pe fondul cutremurului din Japonia. Francul elvetian s-a apreciat cu 2,2% in fata dolarului american, atingand un maxim istoric, de 0,8917. In mod paradoxal si yenul japonez s-a apreciat la randul sau pe pietele valutare, ingreunand tot mai mult economia nipona, si asa destul de incercata.
Ce s-a intamplat dupa ce Japonia a fost lovita de cutremurul devastator cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter, in vinerea neagra? Panica a pus stapanire pe pietele valutare, fapt care a dus la cresterea puternica a cererii pentru monedele percepute in mod traditional „refugiu” in situatii de criza, sustin analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers.
"Speculatorii au mizat pe yen in conditiile in care se asteptau ca o parte dintre companiile japoneze sa repatrieze capitaluri in vederea reconstructiei facilitatilor locale, iar companiile de asigurari sa vanda active detinute in strainatate pentru a acoperi cererile pentru daune, ambele situatii ducand la cumpararea de volume importante de yeni. Traderii au mizat astfel pe repetarea scenariului din 1995, cand, dupa cutremurul devastator din Kobe, a urmat o tendinta prelungita de apreciere a yenului japonez”, spune directorul general X-Trade Brokers Romania, Victor Safta.
Yenul puternic i-a dezavantajat pe exportatori, considerati „motorul economiei japoneze". Competitivitatea exporturilor scade intr-un moment in care cand industria nipona trebuie sa functioneze la capacitate maxima.
Yenul a atins joia trecuta cotatia de 79,57 in fata dolarului, o valoare record pentru moneda japoneza, in mai putin de o saptamana de la cutremur.
Se inchide bursa?
Asadar, in arhipelag au avut loc discutii, pentru prima oara dupa 11 ani, despre inchiderea pietei valutare si a bursei, timp de o saptamana. Autoritatile nipone au refuzat sa faca insa acest lucru, in ciuda institutiilor financiare straine care insistau.
Liderii G7 (grup format din Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si SUA) s-au hotarat sa intervina pentru deprecierea yenului fata de dolarul american, dupa ce moneda japoneza a continuat sa se aprecieze tot mai mult saptamana trecuta, atingand cel mai ridicat nivel al ultimilor 17 ani (78,74 yeni/dolar).
Bancii Centrale a Japoniei i s-au alaturat cele din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si intr-o masura mai mica si Federal Reserve si Bank of Canada. In urma interventiei, yenul a pierdut in cateva ore peste 3% in fata Dolarului American.
Mai mult, cursul ar putea ajunge in urmatoarea sapatamana la un nivel de 84-85 de yeni/dolari, potrivit analistului XTB, Claudiu Cazacu.
„Actiunea G7 a stabilizat pietele valutare, insa <<pacea instaurata>> pentru moment pare foarte fragila. Speculatorii ar putea cauta un nou pretext pentru a actiona in directia intaririi Yenului, iar Banca Japoniei ar putea fi nevoita sa intervina din nou”, explica directorul general XTB.
Asadar, pentru cei care au credite in franci elvetieni, criza din Tara Soarelui Rasare are efecte negative. Mai mult, ratele la creditele luate in franci ar putea sa creasca daca situatiile din Japonia si Libia nu se calmeaza in curand.
Economistii casei de brokeraj explica fenomenul:
„Tulburarile din Orientul Mijlociu, atacul asupra Libiei si conflictele din Bahrein si Siria continua sa alimenteze interesul pentru francul elvetian, care isi mentine rolul de activ <<de refugiu>>”.
Potrivit acestora, investitorii trebuie sa nu mai fie atat de speriati de un eventual accident nuclear in Japonia si nici fata de situatia in care se afla Libia in acest moment.
Cand vor realiza acest lucru, „cei care detin credite in franci elvetieni ar putea respira usurati”, sustine Safta.
Pe acelasi subiect: