Conflictul legat de apartenenta unor insule din Marea Chinei de Est va avea un impact de 0,8 puncte procentuale asupra PIB-ului Japoniei in ultimul trimestru, se arata intr-un raport al analistilor Masaaki Kanno si Masamichi Adachi.

Cei doi anticipeaza ca economia japoneza se va contracta cu 0,8% fata de trimestrul al treilea, fata de stagnarea prognozata anterior.

Cearta pe insulele revendicate de ambele state, cele mai mari economii asiatice, pune in pericol relatii comerciale de 340 de miliarde de dolari, inaintea unei schimbari de putere in China si a unor posibile alegeri generale in Japonia, in acest an.

Cei mai afectati sunt producatorii de automobile. Companiile nipone au suspendat activitati de marketing si au inchis fabrici din China, ca urmare a protestelor masive cauzate de decizia statului japonez de a cumpara mai multe insule nelocuite din Marea Chinei de Est, revendicate si de China. Livrarile Mazda Motor in China, de exemplu, au scazut luna trecuta cu 35%.

"Odata cu cresterea rolului Chinei la nivel mondial, acest stat a devenit tot mai important in comertul international japonez. Se mentin numeroase incertitudini, iar riscul de escaladare a conflictului nu poate fi exclus, dar presupunem ca acesta va scadea odata cu venirea unor noi guverne in cele doua tari", au scris analistii JP Morgan. Morgan Stanley si BNP Paribas au anticipat deja o contractie a economiei japoneze in ultimele doua trimestre ale acestui an.

Cel mai grav conflict diplomativ dintre cele doua tari dupa 2005 ar putea accelera scaderea excedentului contului curent al Japoniei, considera analistii, anticipand ca acesta ar putea sa dispara inainte de sfarsitul lui 2014.

Exporturile Japoniei au scazut cu 5,8% in august, fata de aceeasi perioada a anului trecut, al treilea declin lunar consecutiv, livrarile catre China coborand cu 9,9%, iar cele catre Uniunea Europeana cu 22,9%.

Vanzarile Mitsubishi Motors in China au coborat cu 63% in septembrie, fata de intervalul similar din 2011, in timp ce livrarile Toyota Motor s-au redus in august cu 50%, potrivit publicatiei Yomiuri.

Disputa a provocat anularea a 40.000 de rezervari pentru cursele All Nippon Airways intre Japonia si China, a anuntat compania luna trecuta.

JP Morgan estimeaza un declin de 70% al numarului de turisti chinezi care vor vizita Japonia in acest trimestru, comparativ cu media inregistrata in primele trimestre din 2011 si 2012.

Economia Chinei ar putea la randul ei sa fie afectata negativ, fiind posibila o accelerare a diversificarii activitatilor companiilor japoneze in Asia.