Astfel, premierul scoțian cere ca Johnson să fie înlăturat de la putere, relatează AFP, preluată de Agerpres.
 
Insistând asupra potenţialelor consecinţe ale Brexit-ului, împotriva căruia au votat 62% dintre scoţieni la referendumul din iunie 2016, preşedinta SNP (Partidul Naţional Scoţian) a făcut apel la alegători să îi susţină formaţiunea, favorabilă unui nou vot privind ieşirea din Uniunea Europeană.

"Un vot pentru SNP este un vot pentru a scăpa de Brexit, este un vot pentru a pune viitorul Scoţiei în mâinile Scoţiei şi este un vot pentru a lăsa Partidul Conservator al lui Boris Johnson fără majoritate"
, a spus Nicola Sturgeon, la un miting electoral la Glasgow unde au fost afişate panouri cu textul 'Opriţi Brexit-ul'.
 
Citește și: Este oficial. Premierul Scoției a început pregătirile pentru al doilea referendum pentru independența de Regatul Unit

În opinia ei, Boris Johnson este "periculos şi inapt" pentru funcţia de premier, iar acordul de ieşire pe care el l-a negociat cu Uniunea Europeană este "dezastruos".

"Votând SNP îi putem înlătura pe conservatori de la putere",
a mai spus lidera separatiştilor, care speră să ia o parte din locurile conservatorilor profitând de demisia de la sfârşitul lunii august a foarte popularei lor şefe din Scoţia, Ruth Davidson, o eurofilă în decalaj cu linia dură a lui Boris Johnson în privinţa ieşirii din UE.

La alegerile legislative din 2017, SNP a câştigat 35 de locuri din 59 de circumscripţii din Scoţia. Partidul este a treia cea mai importantă forţă politică din Camera Comunelor (650 de deputaţi), după conservatorii aflaţi la putere şi laburişti (stânga).

SNP speră ca la acest scrutin să devină o forţă decisivă pentru a forma o majoritate cu laburiştii. "Suntem pregătiţi să discutăm cu alte partide pentru a forma o alianţă progresistă", a mai spus Nicola Sturgeon, care este de asemenea prim-ministru al Scoţiei.

În schimbul sprijinului său, SNP cere oprirea programului nuclear britanic Trident, pentru a utiliza banii economisiţi, estimaţi la 200 de miliarde de lire, în serviciile publice.

SNP vrea de asemenea organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei anul viitor, după o precedentă consultare în 2014 câştigată cu 55% din voturi de către unionişti.

Totuşi, liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că el nu va organiza un al doilea referendum asupra acestei chestiuni, "cel puţin nu în primii doi ani" după eventuala sa venire la putere.