Boris Johnson anunţă un "acord excelent" cu UE pentru Brexit. Premierul Scoției anunță că începe demersurile pentru independență
Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi dimineaţa pe Twitter că s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit cu Uniunea Europeană.
Anunțul vine cu câteva ore înainte de un summit european a cărui agendă este dominată de retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 octombrie, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
"Avem un nou acord excelent care reia controlul", a transmis liderul conservator britanic, referindu-se la promisiunile făcute de tabăra "Leave", pro-Brexit, la referendumul din iunie 2016 de a relua controlul asupra legislaţiei şi politicilor comerciale britanice.
Johnson a făcut apel totodată la deputaţii britanici să aprobe acest acord în cadrul unei şedinţe extraordinare, sâmbătă, pentru a se putea concentra apoi "asupra altor priorităţi cum sunt costul vieţii, sistemul de sănătate, criminalitatea şi mediul".
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat într-o scrisoare că va recomanda liderilor celor 27 să aprobe acest acord, adăugând că "este timpul" să se finalizeze procesul de divorţ şi să se treacă în cel mai scurt timp posibil la negocierilor consacrate viitorului parteneriat dintre UE şi Marea Britanie.
În schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat în parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, şi-a reafirmat joi opoziţia faţă de acordul negociat între Londra şi UE, ceea ce face foarte nesigură adoptarea lui de către deputaţi.
Lira sterlină şi acţiunile britanice au crescut în urma anunţului privind un acord de Brexit.
Premierul Scoției începe demersurile pentru independență
Imediat după anunțarea acordului cu Bruxellesul, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că Partidul Național Scoțian nu va susține noua înțelegere în Parlamentul britanic, pentru că aceasta face mult mai dificilă ieșirea țării din UE.
“Acordul negociat de Boris Johnson generează o înrăutățire a relației cu UE, în ceea ce privește subiecte importante precum standardele alimentare, protecția mediului sau drepturile lucrătorilor. Scoția nu a votat pentru Brexit în nicio formă, de aceea parlamentarii din partea Partidului Național Scoțian nu vor vota pentru nicio formă de Brexit (...). În aceste circumstanțe, acum se vede mai clar ca niciodată faptul că viitorul Scoției este acela al unui stat european independent. Aceasta este alegerea pe care sunt determinată să o ofer poporului scoțian”, a spus Nicola Sturgeon.
Cu două zile înainte, Sturgeon a anunțat că va cere, până la finalul anului, acordul formal al guvernului central pentru organizarea referendumului pentru independență. Ea a adăugat că guvernul de la Londra “nu are niciun drept” să blocheze cererea, iar opoziția pentru un nou referendum pentru independența Scoției “nu este sustenabilă”.
Sturgeon a adăugat însă că este obligatoriu ca referendumul să fie organizat legal, pentru a fi recunoscut la nivel internațional, iar principala ei preocupare nu este doar să organizeze o consultare populară, ci se realizeze independența față de Regatul Unit.
“Vreau ca acest referendum să aibă loc anul viitor și pe pregătim pentru acest lucru. Până la sfârșitul anului, vom finaliza pregătirile legislative, lucrăm deja la planul pentru independență. Și pot confirma că, până la finele anului, vom cere acordul pentru ca acest referendum să fie legal, fără nicio urmă de îndoială”, a spus Sturgeon colegilor de partid.
Scoția a mai organizat un refrendum pentru independență în 2014, în urma căruia 55% dintre cetățeni au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. După referendumul pentru Brexit din 2016 – la care majoritatea scoțienilor au votat pentru rămânerea în UE, susținerea pentru independența Scoției a devenit din ce în ce mai puternică.
Pe acelasi subiect: