"Planul Helios" sau cum vor grecii sa reaprinda economia elena
Grecia intentioneaza sa devina unul dintre cei mai importanti furnizori europeni de energie solara, prin atragerea in urmatoarele decenii a unor investitii de pana la 20 de miliarde de euro, in vederea relansarii economiei, informeaza Reuters.
Autoritatile elene considera energia nepoluanta drept unul dintre putinele avantaje pe care le are economia necompetitiva a tarii, care trece prin cea mai lunga si grava recesiune din ultimele decenii, din cauza crizei datoriilor.
Planul prezentat luni, numit "Proiectul Helios", implica cresterea productiei de energie solara de la 206 megawati, cat era anul trecut, la 2,2 gigawati pana in 2020, urmand ca pana in 2050 sa ajunga la o productie de 10 gigawati, potrivit unei prezentari a Ministerului Energiei.
"Grecia are 300 de zile insorite pe an, cu aproape 50% mai mult decat Germania, liderul mondial in domeniul energiei solare fotovoltaice", a spus ministrul elen al Energiei, George Papaconstantinou, in prezentarea facuta la o conferinta in domeniul energiei de la Hamburg.
Grecia are nevoie de investitori straini pentru finantarea planului, care prevede inchirierea de terenuri de la stat pentru instalarea panorurilor solare, fara niciun fel de costuri administrative sau juridice.
Birocratia este principalul obstacol pentru energia regenerabila din Grecia. Productia de energie solara a acestei tari este de circa 80 de ori mai mica decat cea a Germaniei si de 10 ori mai mica decat a Cehiei.
Daca va avea succes, proiectul va ajuta si alte tari din UE sa respecte tintele comunitare pentru 2020 privind ponderea energiei regenerabile, a spus Papaconstantinou.
Germania in special cauta solutii sa acopere deficitul de energie creat in urma deciziei de a renunta la energia nucleara mai devreme decat era planificat.
Proiectul Helios a fost discutat luna trecuta, la Atena, de guvernul elen si o delegatie de oficiali germani. Livrarea a 2,5 gigawati de energie solara din Grecia catre Europa Centrala este deja fezabil, potrivit prezentarii.
Energia regenerabila, majoritatea eoliana, acopera in prezent circa 8% din cererea totala de energie din Grecia, dar reprezinta sub 1% din productia companiei de stat PPC, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: