Misiunea institutiilor financiare internationale se afla in vizita la Atena pentru a evalua daca Grecia a indeplinit conditiile de care depinde acordarea urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara externa.

Discutiile vor fi reluate in zece zile, a declarat un reprezentant al ministerului elen al Finantelor, desi oficialii greci indicasera anterior ca negocierile se vor desfasura fara intreruperi.

Guvernul elen si creditorii internationali au anuntat joi ca Grecia va rata tintele de deficit bugetar pentru acest an, insa cele doua parti nu au cazut de acord privind marja cu care vor fi depasite si care sunt motivele derapajului.

Actiunile bancilor elene au scazut cu pana la 7,3% vineri la Atena din cauza evenimentelor, in timp ce pietele europene inregistreaza deprecieri modeste. "Primul ciclu de negocieri a luat sfarsit. Inspectorii vor reveni in zece zile pentru a vedea proiectul de buget pentru 2012 si pentru a incheia misiuena. Discutiile nu sunt inghetate", a declarat pentru Reuters un oficial al ministerului elen al Finantelor.

Ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, urmeaza sa sustina o conferinta de presa.

Tinta de deficit bugetar asumata de Grecia pentru acest an este de 7,6% din PIB, insa o sursa oficiala apropiata misiunii UE-FMI-BCE a declarat joi ca indicatorul se va ridica la cel putin 8,6% din PIB.

TVA creste la 23%

Din septembrie, autoritatile vor creste TVA la 23%, de la 13%, cat este in prezent la apa imbuteliata, bauturi racoritoare si sucuri, potrivit publicatiei Kathimerini, preluata de Bloomberg.

Tot in aceasta categorie sunt incluse bauturile imbuteliate, sucurile, cafeaua si ceaiul.

Anul trecut, vanzarile de bauturi racoritoare au scazut cu 20% dupa ce TVA a crescut la 13%, de la 9% cat era anterior.

Citeste si

Autoritatile americane dau in judecata bancile si le acuza ca au vandut credite ipotecare supraevaluate

All-inclusive made in Coreea de Nord. Croaziera pe vas ruginit, cu cazarea pe punte si vesela de tabla FOTO