Primarul Parisului intentioneaza sa infiinteze o tabara permanenta pentru romi in arondismentul 16, o enclava selecta de hoteluri luxoase, ambasade si vile scumpe, intr-un scuar unde in prezent se afla un teren de joaca pentru copii.

Tensiunile cu privire la prezenta romilor in centrul capitalei Frantei semnaleaza ca infractiunile si siguranta publica vor juca un rol proeminent in campania pentru alegerile prezidentiale din primavara, cand presedintele francez Nicolas Sarkozy se va confrunta cu socialistul François Hollande. Multi votanti asociaza prezenta romilor in vecinatate cu infractiuni ca jafurile sau furturile din buzunare.

Guvernul lui Sarkozy a inchis numeroase tabere ilegale si a deportat sute de romi, majoritatea cetateni romani si bulgari. Olga Trostiansky, care coordoneaza planurile privind infiintarea acestei tabere, sustine ca romii care vor fi gazduiti aici sunt cetateni francezi, respectiv nomazi sau "gens de voyage", cum sunt numiti in Franta.

In 2000, Guvernul francez a adoptat o lege care le cere tuturor departamentul sa asigure spatiu nomazilor, iar acest proiect este o incercare de a rezolva intarzierea Parisului.

Locuitorii din apropiere sustin insa ca nationalitatea nu conteaza. "Imaginati-va romi in Central Park", a declarat David Mathé, care locuieste in apropierea scuarului. "Acest cartier este o bijuterie!", a adaugat el.

Pierre Gaboriau, viceprimarul arondismentului 16, a lansat o petitie, semnata pana in prezent de 700 de persoane, si va organiza o intalnire in ianuarie pentru a prezenta primariei opozitia locuitorilor acestui arondisment.

Citeste si:

Retelele de socializare creeaza oportunitati, dar produc o multime de probleme. Avantajele si dezavantajele unui "perete comun" in business