"Vom cere autoritatilor elene sa trimita o scrisoare semnata de principalele doua partide, pentru a reafirma" angajamentul tarii privind respectarea masurilor decise pentru asanarea conturilor publice ale statului si planul de ajutor adoptat la sfarsitul lui octombrie, a declarat liderul ministrilor de Finante din Uniunea monetara, Jean-Claude Juncker, la finalul unei reuniuni la Bruxelles.

Aceasta scrisoare este conditia pusa pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut in valoare de opt miliarde de euro, din primul plan de salvare a Greciei, vitala pentru tara, care risca in caz contrar sa se gaseasca in incetare de plati, a precizat el.

Aceasta deblocare de fonduri ar putea interveni "in cursul lui noiembrie" daca aceasta conditie este indeplinita, a afirmat comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Zona euro si-a dat acordul de principiu in urma cu circa 15 zile privind varsarea acestei sume, dar intre timp s-a schimbat situatia, cu anuntul unui referendum in Grecia, in final abandonat, si acordul gasit pentru formarea unui Guvern de uniune nationala, din care actualul premier, Giorgios Papandreou, nu va mai face parte.

"Decizia noastra este inca valabila", a spus Juncker. "Asteptam confirmarea scrisa ca Guvernul (de uniune nationala) adopta tot acest set de decizii", a continuat el.

Premierul grec in exercitiu, Giorgios Papandreou, si rivalul sau conservator Antonis Samaras au ajuns luni seara la un acord privind noul sef al Guvernului de coalitie pe care au convenit sa il formeze duminica, a anuntat postul public de televiziune Net.

Numele noului premier va fi anuntat marti, in acelasi timp cu componenta acestui nou Cabinet, menit sa scoata Grecia din criza economica si politica, afirma Net.

"Unitatea ar fi trebuit realizata de mai multe luni", a comentat Juncker.

Oficialii europeni au negat ca ar fi intervenit in afacerile politice interne ale tarii, atunci cand au facut apel la un Guvern de uniune nationala. Ei au apreciat ca unitatea nationala este o necesitate pentru aceasta tara in fata provocarilor actuale.

Juncker a refuzat sa faca un apel similar la adresa Italiei, "deoarece Italia nu face obiectul unui program" de ajutor international, ca Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Intr-un comunicat publicat la Bruxelles, ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos, a confirmat ca deblocarea celor opt miliarde de euro va interveni "in masura in care si imediat dupa ce noul Guvern si fortele politice care il sustin vor confirma in scris angajamentele tarii legate de deciziile" luate la sfarsitul lui octombrie de liderii zonei euro.

O echipa de reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International va merge in Grecia "imediat dupa aceea", pentru a finaliza detaliile celui de-al doilea plan de salvare a tarii, decis la 27 octombrie, a adaugat el.

Acord intre Georges Papandreou si Antonis Samaras privind un nou prim-ministru

Premierul grec in exercitiu, Georges Papandreou, si rivalul sau conservator Antonis Samaras au ajuns luni seara la un acord privind noul sef al Guvernului de coalitie, pe care il vor forma duminica, a anuntat postul public de televiziune Net, citat de AFP.

Numele noului premier va fi anuntat marti, in acelasi timp cu noul Cabinet, menit sa scoata Grecia din criza economica si politica, prin implementarea, pana la alegerile anticipate din februarie, a planului de reducere a datoriei, adoptat de liderii zonei euro la sfarsitul lui octombrie, la Bruxelles, afirma Net.

Discutiile intre principalele doua partide elene au fost lungi, in pofida nerabdarii partenerilor europeni.

"Un acord intarzie, nu este usor. Georges Papandreou si Antonis Samaras sunt in contact permanent si incearca sa gaseasca solutiile necesare", a afirmat in cursul serii o sursa guvernamentala. "Daca va fi necesar, va dura pana maine", a adaugat sursa.

Numele lui Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (2002-2010) si fost guvernator al Bancii Centrale elene (1994-2002), adjunct al lui Jean-Claude Trichet si consilier al lui Geroges Papandreou este avansat de cateva zile in Grecia pentru postul de prim-ministru, dar Net nu a furnizat nici un detaliu despre persoana aleasa.

Citeste si:

Tara care da 1% din PIB pentru ajutorarea statelor sarace. Cui ii mai da mana sa fie milostiv in criza

Arrivederci, Italia? Cel mai mare producator auto autohton ar putea parasi tara