Partidul german antieuro, o amenintare pentru conservatorii lui Merkel, a intrat pentru prima data in Parlament
Conservatorii cancelarului german Angela Merkel au castigat alegerile legislative regionale de duminica, in Saxonia, iar partidul antieuro Alternative für Deutschland (AfD) a intrat pentru prima data in Parlamentul unui land, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Conform primelor rezultate partiale, prezentate de ZDF, crestin-democratii (CDU) au obtinut 39,5% din sufragii, iar AfD 9,6%.
"Este un super rezultat", s-a felicitat Bernd Lucke, profesorul de economie care a fondat AfD in primavara anului 2013. "Este momentul pentru un nou partid in Germania", a adaugat el.
AfD, care militeaza pentru desfiintarea monedei euro, a inregistrat deja un succes la alegerile europene din 25 mai, cand a obtinut sapte mandate de europarlamentar.
Daca crestin-democratii au certitudinea ca vor continua sa guverneze acest land, asa cum fac din 1990, ei vor trebui sa gaseasca un nou partener de coalitie, deoarece fostul lor aliat, Partidul Liberal (FDP), nu a atins pragul electoral de 5 procente, necesar pentru a avea reprezentanti in Parlament.
Stanga radicala Die Linke ramane a doua forta politica din Saxonia, cu 18,6% din sufragii, urmata de social-democrati (SPD, 12,5%), care ar urma sa guverneze la Dresda cu CDU, asa cum fac la nivel federal, la Berlin.
Verzii au obtinut 5,3%, iar soarta partidului de extrema-dreapta NPD este incerta, rezultatele partiale creditandu-l cu 5%.
Cine este AfD
Nou-venit in politica germana, AfDspera ca peste doua saptamani sa isi confirme pozitia in alegerile legislative din Thuringia (est) si Brandeburg, landul care inconjoara Berlinul.
"Suntem siguri ca vom intra la 31 august in Parlamentul Saxoniei", declara pentru AFP Frauke Petry, o chimista in varsta de 39 de ani si mama a patru copii, prima pe lista partidului la aceste alegeri.
Saxonia este landul care a oferit la acest scrutin national cel mai bun scor micului partid fondat in februarie 2013 de un profesor de economie, Bernd Lucke, avand ca program aproape unic desfiintarea euro.
Lupta electorala la scara regionala a obligat AfD sa isi imbunatateasca discursul. Si pe masura ce s-a pozitionat si pe alte teme in afara de politica europeana s-a intensificat si dezbaterea cu privire la reala sa culoare politica: 39% dintre germani apreciaza ca partidul flirtreaza cu extrema-dreapta, potrivit unui sondaj publicat miercuri.
"Multa Germanie, putine alternative", ironiza influentul saptamanal de centru-stanga Der Spiegel, criticand pozitiile vazute ca nationaliste sau populiste.
"Unii din Germania ne-au facut reprosuri, dar curios, acestea sunt mai rare in presa straina", afirma Petry.
"Multor cetateni aici le este teama sa nu fie clasificati ca fiind de extrema-dreapta, aceasta se explica prin istoria noastra", sustine ea. "Suntem partidul care abordeaza mai multe subiecte tabuu decat altele, de teama de a nu soca, nu vor sa le mai trateze", afirma candidatul care citeaza in cazul Saxoniei "lipsa politistilor", "probleme legate de criminalitatea frontaliera" din Polonia sau Cehia, "lipsa profesorilor" sau "politica imigratiei".
AfD militeaza, de asemenea, pentru referendumuri, de exemplu, privind construirea de moschee si minarete in Saxonia.
Henning Richter, un comerciant in varsta de 58 de ani venit sa o asculte pe Petry este sedus de noul partid. El a fost un sustinator al CDU si sunt ani de cand se intreaba: "cum este posibil ca banii din impozitele noastre sa plece in strainatate pentru ajutor, pentru banci, pentru cine stie ce motiv in privinta caruia nu am fost consultati niciodata". El vrea sa stie mai mult despe AfD si a plecat convins de la reuniune.
Un succes in acest stat este considerat "decisiv" pentru viitorul partidului lui Petry. Si, subliniaza Hans-Holger Malcomess, in varsta de 40 de ani, reprezentant al partidului in consiliul municipal din Dresda, el ar permite "de asemenea trimiterea unui semnal pozitiv catre Thuringia si Brandeburg unde vor avea loc alegeri regionale in doua saptamani".
Potrivit sondajelor, partidul ar putea, de asemenea, sa depaseasca pragul de 5% in cele doua state, necesar pentru intrarea in parlamentele locale.
Potrivit politologului Werner Patzelt, de la Universitatea din Dresda, o intrare in Parlamentul din Saxonia ar fi cu siguranta "un succes de proportii" deoarece "niciun alt partid nu a reusit pana in prezent sa inlantuie succesele electorale".
Cu toate acestea, a explicat el pentru AFP, nu garanteaza cu nimic perenitatea partidului. "AfD acopera in prezent un spectru politic larg pentru care nu exista oferta in Germania", analizeaza el. "Este vorba despre un nationalist-liberalism care asociaza o pozitionare liberala pe probleme economice si sociale cu protejarea intereselor nationale pe scena europeana".