PE subliniază că o soluţie durabilă la problema cipriotă poate fi găsită numai prin diplomaţie şi negocieri şi cere Consiliului European să-şi menţină poziţia unită asupra acţiunilor ilegale ale Turciei şi să impună sancţiuni dure drept răspuns, scrie Agerpres.

Eurodeputaţii îşi reafirmă sprijinul pentru un o soluţie corectă, cuprinzătoare şi viabilă pe baza unei federaţii cu două zone şi două comunităţi, cu un statut internaţional unic.

De cealaltă parte, Ministerul de Externe turc apreciază că rezoluţia Parlamentului European care îi solicită Turciei să-şi retragă trupele din Cipru este ”desprinsă de realitate” și denunţă un ”şantaj” din partea legislativului UE.

”Turcia va continua să protejeze cu hotărâre atât drepturile sale, cât şi pe cele ale ciprioţilor turci, fără a ceda în faţa ameninţărilor şi a şantajului de orice fel”, indică o declaraţie a diplomaţiei turce.

De asemenea, documentul afirmă că Ankara este pregătită pentru dialog.

Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică ('Republica Turcă a Ciprului de Nord') fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004. Recent, autorităţile cipriote turce au redeschis districtul Varosha din Famagusta, care a fost închis peste 40 de ani şi populat iniţial de localnici elenofoni.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat în Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, unde a susţinut divizarea definitivă a Ciprului în două state independente.

Erdogan a dat vina pe partea greco-cipriotă pentru eşecul negocierilor pentru soluţionarea conflictului, deoarece, a spus el, "nu vrea să împartă cu comunitatea cipriotă-turcă nici puterea politică, nici bogăţia, nici spitalele".
 
Vizita preşedintelui turc în partea de nord a Ciprului a fost menită să marcheze 37 de ani de la autoproclamarea în 1983 a Republicii Turce a Ciprului de Nord în partea ocupată de armata turcă în 1974 şi recunoscută doar de Ankara.

Liderul turc a făcut o oprire simbolică în Varosha, o staţiune fantomă de pe litoral, într-un gest considerat o ”provocare fără precedent” de către guvernele de la Atena şi Nicosia.