"Am decis astazi (joi - n.r.) sa acordam in principiu Greciei un sprijin financiar pentru o perioada de trei ani", au precizat ministrii de finante.

 Parlamentul grec a adoptat, miercuri noapte tarziu, o serie de reforme dure, cerute de creditorii internationali, ca o conditie prealabila pentru un nou plan de ajutor financiar, de 86 de miliarde de euro. Majoritatea a fost clara: 229 de deputati au aprobat legile, iar 64 au fost impotriva. Iar actiunile europene au crescut serios la aflarea vestii. Joi, sefii Bancii Centrale Europene se intalnesc pentru a decide daca maresc ajutorul financiar pentru Atena.

Dar dezbaterile au fost furtunoase. Chiar in timpul lor, in apropierea parlamentului de la Atena, zburau cocktailurile molotov. 

Zeci de anarhisti au infruntat fortele de politie si au incendiat ce au apucat, la finalul unei demonstratii pasnice, impotriva austeritatii. Cel putin 40 de persoane au fost arestate, spun surse din politie.

Mai multe masini si pubele au fost incendiate si au fost facute tandari vitrine, dar si bancomate, care, in continuare, dau bani cu taraita.

Ilias Kasidiaris, parlamentar Zorii Aurii: "Ne-ai dat un document abject, groaznic, in engleza, care se refera la un fond de 50 de miliarde de euro unde va fi tinuta avutia publica. Ce reprezinta aceste 50 de miliarde de euro? Ce aveti de gand sa vindeti? Ca doar nu sediul Syriza din Piata Koumoundourou? 50 de miliarde de euro sunt hidrocarburile tarii, averea nationala a Greciei, gazul pe care il vrea Germania. Ei (creditorii internationali) nu vor primi nimic de la Grecia. Si acest groaznic memorandum, la care poporul grec a spus "Nu", te va trimite pe tine si politica ta la gropa de gunoi a istoriei!"

Euclid Tsakalotos, ministru de finate: "Lunea trecuta, la ora 9.30 dimineata, am luat cea mai dificila decizie din viata mea. Probabil ca ma va bantui pana la moarte. Dar am simtit ca nu am de ales."

Votul a inceput tarziu, dupa miezul noptii, cand era termenul limita pentru aprobarea reformelor cerute de creditorii internationali.

Yanis Varoufakis: "NU"!"

Deloc surprinzator, fostul ministrul de finante s-a numarat printre deputatii care au votat impotriva masurilor. La fel si presedinta parlamentului.

Insa, primele reforme obligatorii pentru noul plan de ajutor finaciar au trecut de parlamentul grec cu un numar mare de voturi.

S-a stabilit de asemenea, ca Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei va fi condus de Aris Xenofos, un fost director care a condus divizia de administrare a investitiilor EFG Eurobank, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. 

Xenofos va prelua functia de director general al HFSF, principalul actionar al bancilor elene, de la Anastasia Sakellariou, care a demisionat in mai. 

HFSF este institutia care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor banci elene. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece si Eurobank, care impreuna controleaza aproximativ 91% din industria bancara greceasca, au fost sprijinite de UE si FMI care, in cadrul precedentelor programe de asistenta financiara a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curatarea sectorului bancar elen.

Alexis Tsipras s-a confruntat cu o revolta in partidul sau, dar legile au fost aprobate cu ajutorul partidelor din opozitie.

 

Tsipras, care a cerut la negocierile cu liderii europeni stergerea unei parti a datoriei Greciei, a fost sustinut in aceasta chestiune si de Fondul Monetar International. Directoarea FMI, Christine Lagarde, a spus ca "are speranta" că Europa va atenua, intr-un fel sau altul, datoria Greciei.

Manuel Valls, premierul Frantei: "Un tratament corect in privinta datoriei este vital pentru ca Grecia sa inceapa in sfarsit sa-si imagineze un viitor fara sa se gandeasca doar la rambursarea datoriei."

Tot ieri, premierul Manuel Valls a prezentat parlamentului de la Paris planul de ajutor financiar pentru Grecia, pe care il considera "singura cale ce permite redresarea economica a tarii".

Manuel Valls, premierul Frantei: "Cei care voteaza impotriva acordului, cei care vor ca Grecia sa fie exclusa din zona euro, trebuie sa le spuna asta francezilor, privindu-i in ochi. Pentru ca, in cazul acesta, Franta nu-si va vedea niciodata banii imprumutati."

Deputatii francezi au aprobat, insa, cu un numar mare de voturi, planul de ajutor pentru Grecia.