Legislativul, dominat de separatisti, a votat cu 72 de voturi pentru, din totalul de 135 parlamentari, propunerea sefului executivului catalan, Carles Puigdemont, de a organiza referendumul cu sau fara permisiunea cabinetului spaniol.

Acest vot a fost vazut ca o noua provocare pentru justitia spaniola care, cu cateva ore inainte, i-a luat in vizor pe presedinta Parlamentului catalan, Carme Forcadell, si pe o alta personalitate a coalitiei aflate la putere la Barcelona, Francesc Homs.

Concret, Tribunalul Constitutional al Spaniei a cerut Parchetului sa intreprinda "actiuni penale" impotriva lui Carme Forcadell, pentru ca a permis sa fie negociat in plenul Parlamentului, la 27 iulie, un plan vizand secesiunea Catoloniei.

La randul sau, Tribunalul Suprem a angajat proceduri pentru "a actiona pe plan penal" impotriva lui Francesc Homs.

Potrivit acestei instante, Francesc Homs s-a facut vinovat in special de nesupunere, promovand un vot asupra independentei Cataloniei, la 9 noiembrie 2014, fara valoare legala, fiind interzis de Tribunalul Constitutional.

Consultarea populara a determinat Parchetul spaniol sa ceara in aceasta saptamana o pedeapsa cu zece ani de ineligibilitate in functii publice pentru fostul lider separatist catalan Artur Mas.

Votul care a avut loc joi in Parlament a primit sprijinul coalitiei la putere careia i s-a alaturat mica formatiune separatista si anticapitalista CUP.

Madridul a interzis un referendum in Catalonia, pe modelul Scotiei

Liderii separatisti catalani au incercat fara succes de mai multi ani sa smulga un acord din partea Madridului pentru a organiza un referendum de autodeterminare, cum a fost cel din Scotia care s-a pronuntat in 2014 pentru ramanerea in Regatul Unit.

Ei si-au schimbat tactica dupa ce au castigat majoritatea absoluta in parlamentul regional, in septembrie 2015, si au optat pentru secesiune. Ei intentioneaza sa puna bazele administratiei unui viitor stat independent, sa adopte legi pentru a se desprinde de Spania si sa convoace "adunari constituante" pentru a redacta viitoare constitutie a Cataloniei.

Popularul primar al Barcelonei, Ada Colau, care ramane voit ambigua in chestiunea independentei, s-a alaturat manifestantilor la Barcelona, la fel ca si liderii partidului stangii radicale Podemos. Acesta este singurul partid national spaniol care accepta un referendum privind autodeterminarea, pronuntandu-se insa impotriva independentei.

Ada Colau a denuntat "imobilitatea cronica" a guvernului actual condus de Mariano Rajoy la Madrid, care a refuzat orice concesiune pentru a tempera febra separatista din Catalonia.

Iar la orizont nu se intrevede nicio schimbare rapida, tinand cont de incapacitatea partidelor nationale de a forma un nou guvern dupa doua alegeri legislative neconcludente.