Separatistii catalani, victorie decisiva la regionale. Ce pierde Spania, in cazul in care Catalonia "divorteaza": cea mai industrializata regiune, 16% din populatie, 19% din PIB si 826 km de litoral la Mediterana
Separatistii catalani au obtinut o victorie decisiva in alegerile regionale din Spania. Formatiunile pro-independenta au impreuna 72 de locuri din cele 135 ale legislativului din Catalonia, peste limita majoritatii absolute de 68 de locuri. Ei le-au promis alegatorilor independenta acestei prospere regiuni din nord-estul Spaniei, in rastimp de un an si jumatate. Madridul avertizeaza ca o astfel de initiativa este ilegala.
In cazul unui "divort", Spania ar ramane fara regiunea sa cea mai industrializata; fara 7,5 milioane de locuitori, adica 16% din populatie; fara 25% din exporturi si 19% din PIB. De asemenea, ar pierde 826 de kilometri de litoral la Mediterana.
Mii de catalani s-au strans in centrul Barcelonei, pentru a sarbatori victoria partidelor separatiste in scrutinul de ieri.
"Cred ca de luni o sa vedem foarte multa teama la Madrid si mult curaj in Catalonia. Trebuie sa fim puternici si sa mergem mai departe. Nimic nu ne poate opri".
Imaginea luptei pro-independenta a devenit Artur Mas, presedintele regiunii autonome catalane. El a strans in jurul sau coalitia "Impreuna pentru da" - "Junts pel si", care nu a reusit totusi sa castige de una singura cele 68 de locuri necesare unei majoritati absolute in parlamentul regional. Voturile catalanilor au mers si catre o alta formatiune pro-independenta, de stanga, anticapitalista.
Artur Mas: "Sarbatorim o victorie dubla: a taberei pro-independenta si a democratiei!"
Guvernul de la Madrid a incercat in zadar sa ii convinga pe catalani sa respinga calea plina de necunoscute propusa de separatisti.
Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Cine va plati pensiile? Ce se va intampla cu drepturile voastre ca spanioli si europeni? Cei care va vorbesc despre independenta, de ce nu va explica toate acestea?"
In ultimii trei ani, tabara separatista a solicitat, in zadar, guvernului central de la Madrid, un refrendum pentru autodeterminarea Cataloniei. Furios ca nu l-a obtinut, Artur Mas a reusit sa transforme aceste alegeri locale intr-un veritabil plebiscit.
Guvernul Spaniei se confrunta cu probleme nu doar in regiunea autonoma Catalonia, ci si in Tara Bascilor, a avertizat, duminica, seful guvernului regional basc, Inigo Urkullu Renteria.
"Spania a prezentat referendumul din Catalonia ca pe o problema, insa guvernul central nu intelege ca problema o reprezinta el insusi. Autoritatile centrale au probleme in Catalonia, dar si in Tara Bascilor. Spania face pasi inapoi si nu isi indeplineste obligatiile. In aceasta constau problemele", a subliniat liderul basc.