"Nu este vorba despre oprirea negocierilor privind acordul de liber-schimb, dar ni se pare intelept sa le suspendam pentru o durata de 15 zile, cu scopul de a evita orice polemica si de a obtine informatiile solicitate", a precizat ea la incheierea Consiliului de Ministri. 

Negocierile ar urma sa inceapa la 8 iulie.

La inceputul acestei saptamani si presedintele francez, Francois Hollande, a cerut SUA sa inceteze "imediat" activitatile de spionaj , subliniind ca Parisul "nu poate accepta un comportament de acest fel", relateaza AFP. 

"Nu putem accepta un comportament de acest fel intre parteneri si aliati. Cerem ca aceste activitati sa inceteze imediat. Deja avem suficiente elemente pentru a solicita explicatii", a avertizat presedintele Frantei.  

La randul ei, Italia a cerut Statelor Unite "clarificari", dupa dezvaluirile privind activitatile de spionaj, declarandu-se insa "increzatoare" in explicatiile oferite deja de Washington.  

"Am solicitat clarificarile necesare despre aceasta situatie foarte delicata, iar Statele Unite ne-au asigurat ca vor fi oferite toate explicatiile Uniunii Europene si statelor membre UE. Suntem increzatori ca vor fi oferite toate clarificarile necesare", a comunicat Ministerul italian de Externe.

Programul de spionaj al NSA (Agentia Nationala americana pentru Securitate) a vizat si Uniunea Europeana, a oferit asigurari revista germana Der Spiegel duminica.

Publicatia isi intemeiaza acuzatiile pe documente confidentiale, despre care a aflat in parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre acest program, numit PRISM.

"Suntem la curent cu informatii de presa. Am contactat imediat autoritatile americane, la Washington si la Bruxelles, si le-am prezentat informatiile de presa. Ei ne-au spus ca verifica exactitatea informatiilor publicate ieri (sambata) si ca vor reveni", a anuntat Comisia Europeana (CE) intr-un comunicat.

La Berlin, ministrul Justitiei a cerut, de asemenea, socoteala. "Este necesar ca partea americana sa ne explice imediat si in detaliu daca aceste informatii de presa despre ascultari clandestine total disproportionate (efectuate) de catre Statele Unite in Uniunea Europeana sunt exacte sau nu", a declarat duminica Sabine Leutheusser-Schnarrenberge, citata intr-un comunicat.

Inca de sambata, presedintele Parlamentului European (PE) Martin Schultz a apreciat ca "daca acest lucru se confirma, este vorba despre un scandal imens". "Acest lucru va dauna in mod considerabil relatiilor intre UE si Statele Unite", a avertizat el.