Potrivit unor documente dezvaluite de fostul consultant american Edward Snowden cotidianului britanic The Guardian, saptamana trecuta, serviciile britanice de informatii au acces la cabluri de fibra optica, ceea ce le ofera statutul unui actor major in supravegherea comunicatiilor la nivel mondial. 

Acest program, numit TEMPORA, a "cauzat, un lucru usor de inteles, o ingrijorare profunda in Germania", afirma ministrul Justitiei in scrisori adresate omologului sau britanic Christopher Grayling si ministrului britanic de Interne Theresa May. 

"Va voi fi, deci, recunoscatoare, daca veti binevoi sa imi explicati baza legala pe care se sprijina aceste masuri, daca sunt suspiciuni precise cele care le declanseaza sau daca sunt captate toate datele fara vreo proba privind vreo infractiune, daca judecatorii trebuie sa autorizeze aceste masuri, cum functioneaza ele in mod concret, care date sunt stocate si daca sunt vizati cetateni germani de acest tip de masuri", scrie ea. 

Leutheusser-Schnarrenberger propune ca Marea Britanie sa ofere raspunsuri "intr-un context european, la nivel de ministri, de exemplu in cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne de la jumatatea lui iulie". 

Acest Consiliu urmeaza sa abordeze reglementarea europeana privind protectia datelor.  Ministrul german al Justitiei a apreciat saptamana trecuta ca informatiile despre TEMPORA sunt demne de "un cosmar à la Hollywood" si ca, in cazul in care se dovedesc fondate, va fi "o catastrofa".  Protectia datelor cu caracter personal este un subiect extrem de sensibil in Germania, din cauza dictaturilor din trecut. Pe timpul fostei Republici Democrate Germane (RDG), milioane de persoane au fost supravegheate de catre regimul comunist.