Tensiuni fara precedent intre UE si SUA. Bruxellesul someaza Washingtonul sa ofere explicatii despre acuzatiile de spionaj informatic asupra institutiilor sale
UPDATE Europenii au cerut duminica explicatii despre programul de spionaj american ce ar fi vizat totodata institutii ale Uniunii Europene (UE), in urma ultimelor dezvaluiri in acest caz, care ar putea complicar elatiile transatlantice, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Programul de spionaj al NSA (Agentia Nationala americana pentru Securitate) a vizat si Uniunea Europeana, a oferit asigurari revista germana Der Spiegel duminica.
Publicatia isi intemeiaza acuzatiile pe documente confidentiale, despre care a aflat in parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre acest program, numit PRISM.
"Suntem la curent cu informatii de presa. Am contactat imediat autoritatile americane, la Washington si la Bruxelles, si le-am prezentat informatiile de presa. Ei ne-au spus ca verifica exactitatea informatiilor publicate ieri (sambata) si ca vor reveni", a anuntat Comisia Europeana (CE) intr-un comunicat.
La Berlin, ministrul Justitiei a cerut, de asemenea, socoteala. "Este necesar ca partea americana sa ne explice imediat si in detaliu daca aceste informatii de presa despre ascultari clandestine total disproportionate (efectuate) de catre Statele Unite in Uniunea Europeana sunt exacte sau nu", a declarat duminica Sabine Leutheusser-Schnarrenberge, citata intr-un comunicat.
Inca de sambata, presedintele Parlamentului European (PE) Martin Schultz a apreciat ca "daca acest lucru se confirma, este vorba despre un scandal imens". "Acest lucru va dauna in mod considerabil relatiilor intre UE si Statele Unite", a avertizat el.
La Paris, presedintele Partidului Socialist (PS, la putere) Harlem Désir a calificat drept "inacceptabile" activitati de spionaj american, in cazul in care sunt confirmate, in timp ce presedintele Partidului de Stanga Jean-Luc Mélenchon reclama "oprirea imediata a negocierilor" comerciale intre UE si Statele Unite, care tocmai au fost lansate.
Din Africa de Sud, unde il insoteste pe presedintele american Barack Obama, adjunctul consilierului pentru probleme de Securitate Nationala Ben Rhodes s-a limitat sa sublinieze ca europenii sunt "printre cei mai apropiati aliati" ai Statelor Unite in domeniul informatiilor, refuzand sa faca alte comentarii.
Pe acelasi subiect: