Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de Institutul pentru Lucrari Religioase (numele formal al bancii), o sursa de imagine negativa pentru Vatican in ultimele trei decenii, scrie CNBC. 

Anul trecut, o agentie europeana responsabila cu combaterea spalarii banilor a ajuns la concluzia ca Banca Vaticanului nu a reusit sa respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta impotriva criminalitatii financiare. 

"Cu siguranta, daca Papa vrea, poate inchide banca", a afirmat un prelat cu o experienta in relatia cu institutia financiara. Viitorul bancii este una dintre chestiunile principale cu care se confrunta Francisc, a spus el. 

Reforme semnificative ar putea avea loc abia dupa o anumita perioada si, probabil, dupa schimbari la Secretariatul de Stat. Acestea ar putea include si inlocuirea sefului Secretariatului, cardinalul Tarciscio Bertone, numarul doi in ierarhia de la Vatican si considerat vinovat ca nu a impiedicat conflictele interne din timpul pontificatului de opt ani al predecesorului lui Francisc. 

Francisc analizeaza optiunile disponibile, conform CNBC.  Alt oficial de la Vatican, care nu este prelat, a afirmat ca banca va fi mai degraba "restructurata puternic" decat inchisa.

Banca administreaza banii Vaticanului, institutiilor catolice internationale, precum si fondurile ordinelor religioase.  "Va fi nevoie de timp pentru a schimba banca. Dar nu as exclude nimic, nici chiar inchiderea acesteia in viitor. Francisc face lucruri uimitoare in fiecare zi", a spus el. 

Una dintre optiuni ar fi reducerea activitatii bancii pentru a administra doar fondurile necesare functionarii Vaticanului, diminuand astfel drastic numarul de conturi externe si vulnerabilitatea la abuzuri.  "Am putea pur si simplu spune Iezuitilor, Dominicanilor si Franciscanilor: «Domnilor, trebuie sa va mutati afacerile in alta parte»", a spus sursa.  O parte din profiturile generate de banca au ajutat insa Sfantul Scaun sa-si echilibreze bugetul in trecut, acoperind cheltuieli de zeci de milioane de dolari, noteaza CNBC. In cazul inchiderii sau reducerii activitatii bancii, vor trebui identificate noi surse de venit, a spus prelatul.