Pandemia a golit vistieria celei mai mari economii a Europei. Veniturile au scăzut cu 19%, după lockdown și amânarea plății taxelor
Euro, criza economica
Pandemia a afectat semnificativ vistieria statului german, veniturile fiscale înregistrând în iunie un declin de 19% faţă de luna precedentă, arată datele publicate marţi de Ministerul Economiei.
"Efectele economice ale crizei provocate de pandemie, alături de măsurile fiscale implementate ca rezultat al crizei, continuă să pună o presiune semnificativă asupra veniturilor fiscale", precizează Ministerul Economiei de la Berlin, scrie Agerpres.
Printre măsurile adoptate de autorităţile germane se află reducerea plăţilor în avans şi amânări la plata taxelor.
În primele şase luni din 2020, veniturile totale la bugetul federal au scăzut cu 12,1%, la aproximativ 149,3 miliarde de euro, comparativ cu perioada similară din 2019, în timp ce cheltuielile au urcat cu 16%, la 200,1 miliarde de euro.
După măsurile de izolare impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, care au dus la reducerea activităţii economice şi scăderea încrederii investitorilor germani, datele recente arată o îmbunătăţire lentă, pe fondul majorării semnificative a cheltuielilor guvernamentale, menite să sprijine redresarea economiei. Datele publicate luna aceasta arată sporirea încrederii investitorilor germani şi redresarea producţiei industriale în Germania.
Luna trecută, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 - 2021. Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.
Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.
Pe acelasi subiect: