Bundesbank: Economia germană a început redresarea în urma pandemiei, după ce atins cel mai dificil moment luna trecută
Euro, bani
Economia germană se redresează de pe urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), după ce a atins luna trecută cel mai dificil moment, estimează Banca centrală a Germaniei (Bundesbank).
Conform indicelui săptămânal privind activitatea economică (WAI) realizat de Bundesbank, PIB-ul Germaniei încă scade, dar, de la mijlocul lunii iunie, ritmul contracţiei a devenit din ce în ce mai blând.
În cele 13 săptămână de până în 12 iulie, activitatea economică în Germania a fost cu 2,7% mai scăzută decât în precedentele 13 săptămâni. Este o îmbunătăţire faţă de cifrele din săptămâna precedentă, care indicau un declin de 3,5%, şi faţă de datele din 14 iunie, care arătau o contracţie de 7,05%, informează Bundesbank, potrivit Agerpres.
Rezultatele sunt în linie cu cei mai recenţi indicatori şi cu analizele BCE, care sugerează că economia europeană a depăşit cel mai dificil moment în trimestrul doi din 2020.
Luna trecută, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 - 2021.
Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.
Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.
Pe acelasi subiect: