Este cea mai semnificativă creştere anuală de când Eurostat a început publicarea acestor date, în 2000. Datele pentru România nu sunt disponibile.

Avansul ratei de economisire vine în urma declinului de 17,3% al consumul real al gospodăriilor din UE în trimestrul doi din 2020, după o scădere de 1,8% în precedentele trei luni.

Comparativ cu trimestrul doi din 2019, rata de economisire a crescut în perioada aprilie - iunie 2020 în toate statele membre UE, cu excepţia Suediei, unde s-a înregistrat un declin cu 0,6 puncte procentuale. Cele mai mari creşteri anuale s-au înregistrat în Irlanda (22 pp) şi Spania (13,7 pp).

Avansul ratei de economisire în majoritatea statelor pentru care sunt disponibile datele este explicat în mare măsură prin scăderea semnificativă a consumului real al gospodăriilor din UE. Cel mai sever declin al consumului real al gospodăriilor din UE s-a observat în Spania (minus 23,9%) şi Irlanda (minus 22,8%), iar cea mai redusă scădere în Cehia (minus 4,4%) şi Danemarca (minus 7,7%).