UPDATE Bucurestiul a gazduit un eveniment de amploare la Palatul Parlamentului. Acolo a inceput congresul Popularilor Europeni, grup politic din care face parte PDL. Invitatii, printre care 24 de sefi de state si guverne, au avut o zi plina. Popularii europeni au ascultat discursurile celor mai importanti lideri. Au fost cu totii de acord ca iesirea Europei din criza economica nu se poate face fara solidaritate intre statele membre. Dupa discursuri, a urmat si alegerea noii conduceri a Partidului Popular European.

Cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit despre dificultatile financiare pe care le intampina multe state, nominalizand Grecia, Spania si Portugalia, si a laudat eforturile Romaniei de a nu se lasa doborata de criza.

"Stiu ce au reusit deja tarile baltice precum si alti parteneri din Europa Centrala si de Est, numind aici si gazdele noastre de astazi. Presedintele din aceasta tara nu s-a sfiit niciodata ca in programul lui sa gandeasca in perspectiva, chiar daca acest lucru nu este intotdeauna popular, In aceste vremuri avem datoria sa ramanem solidari", a spus Angela Merkel.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene a subliniat faptul ca Romania ramane una dintre piesele importante ale constructiei europene.
 
"Unul dintre mesajele acestui congres este ca UE este foarte importanta pentru Romania, iar Romania este foarte importanta pt UE" , a spus Jose Barroso.

Dupa seful comisiei europene, a luat cuvantul si presedintele Traian Basescu.

"Sunt incantat ca Bucurestiul, capitala tarii mele, este gazda unui eveniment atat de important de natura sa reconfirme semnificatia sa pe harta politica a Europei" , a declarat Traian Basescu.

Traian Basescu le-a vorbit europenilor si despre necesitatea solidaritatii intre statele membre, dar a atras atentia si asupra faptului ca unele tari ale Uniunii Europene continua sa impuna restrictii muncitorilor romani.

"Acest protectionism este de neinteles in conditiile in care se promoveaza eliminarea barierelor de orice natura in cadrul pietei comune",a afirmat Traian Basescu.

La finalul lucrarilor, belgianul Wilfried Martens a fost ales presedinte al PPE, pentru un nou mandat de trei ani. Martens a primit 91% de voturi favorabile din totalul celor exprimate. Cand trebuia facut anuntul cu rezultatul, microfonul s-a stricat insa.

Ziua s-a incheiat cu mari emotii pentru jurnalisti. Presedintele Traian Basescu a rupt-o la fuga pe culoarele Palatului Parlamentului.  "Nu fugiti voi cat pot eu...." , a spus Traian Basescu.

Primii oaspeti au fost intampinati pe aeroportul din Bucuresti de Elena Basescu, Anca Boagiu si Adriean Videanu.

Totodata, au sosit si liderii Partidului Popular European, in frunte cu Angela Merkel, Jose Manuel Barroso, Herman van Rompuy sau Viviane Reding. Alaturi de cei 24 de sefi de state si guverne, peste 1.000 de delegati se vor afla pentru doua zile la Bucuresti. De securitatea lor se va ocupa SPP-ul, iar oaspetii au rezervat deja toate camerele de hotel din centru.

Deloc intamplator, Crin Antonescu si Victor Ponta au convenit sa lanseze candidatii USL pentru alegerile parlamentare in aceeasi zi cu Congresul aliatilor europeni ai celor de la PDL. 70.000 de oameni sunt asteptati pe Arena Nationala.

Organizarea evenimentului va costa USL-ul peste o suta de mii de euro, bani in care este inclusa si inchirierea arenei. Liviu Dragnea de la PSD si Relu Fenechiu de la liberali s-au ocupat de organizare.